Tips Wanita Bekerjaya Menangani Stress


Saja nak tanya pendapat, betul ke ramai para wanita terutama para ibu terbeban dengan banyaknya beban kerja dan beban menguruskan rumah-tangga? Adakalanya menyebabkan stress yang tinggi?

tips atasi stress

Ini adalah response puan Ruhaida kepada soalan yang Ibu tanya tempuh hari mengenai beban yang dipikul oleh para ibu-ibu. Semoga perkongsian ini membantu kita dan semoga Allah merahmati semua yang terlibat dan memberi buah fikiran yang baik.

1. Saya mulakan hari dgn betulkan niat...sy ingin bekerja utk anak2 utk keluarga..jadi priority sy adalah mereka..bukan kerja2 ofis sy 

2. Sy habiskan kerja diofis hanya diofis...semua permasalahan ditempat kerja sebolehnya sy tinggalkan 

3.dalam kereta nak ambil anak di pusat jagaan...sy senyum dulu walau stress mcm mane pn sy di ofis...rasanye tak adil utk anak tgk muka masam sy..

4. Mengaji quran..ubat stress yg plg baik bg sy..jd sy lebih permudah kan dgn install aplikasi al Quran dlm hp sy..jadi tgh tdokan anak atau tgh breastfeed anak pn blh baca..

5. Setgh jam pertama tanpa sebrg gajet lepas balik kerja bermain bersama anak

6. Komunikasi yg baik dgn anak..semua tu sy blaja dlm page prof ni..anak lelaki sy baru umur 3 thn n yg perempuan 4 bln sy dh mula berckp seolah2 org dewasa..cth: mama nak mandi adik main baik2 kat sini atau mama tgh susukan adik kejap lg mama main dgn abg..alhamdulillah mereka memahami

7. Sentiasa peluk n btau si abg mama syg uwaisy utk elak dia terpinggir sbb sy terpaksa lebihkan perhatian kpd adik yg umur 4bln kerana sy fully breastfeeding mother..adik byk berkepit dgn sy

8. Istiqamah n bykkan berdoa semoga Allah kuatkan semangat n lapangkan dada utk semua dugaan yg dtg

Prof, perkara ni sy praktikkan bukan sehari dua...2 thn lamanye sejak sy like page ini..sy cari solution utk diri sy sbb sy selalu stress..selalu menangis n rasa x terurus..mungkin ibu2 lain..lain cara nye..sekrg alhamdulillah
------
Salam Kasih - Ibu Rose


0 Pembaca Setia:

Catat Komen