Resepi Waffle With Caramelized Banana and Dried Cranberry

Assalamualaikum.

Cuti sekolah sudah bermula. Ibu-ibu pasti gembira untuk mencuba resepi baru pencuci mulut untuk anak-anak. Paling best menu ni ibu-ibu boleh buat dengan anak-anak. Ini merupakan salah satu aktiviti menarik yang anda kena cuba. Anak-anak pun mesti suka.

pancake

Bahan-bahan:
6 keping wafer
5 biji pisang
100g cranberry kering
30g kismis hitam
30g badam
50g mentega
150g gula

Cara Membuat:
Masak gula bersama mentega. Apabila bewarna keemasan, biarkan ia sejuk seketika dan masukkan bahan-bahan yang lain. Kacau hingga sebati dan tuangkan ke atas wafer. Sedia untuk dimakan.

Nota:
Pencuci mulut biasanya mengandungi jumlah kalori yang tinggi. Bataskan pengambilannya dan amalkan gaya hidup sihat.

Selamat mencuba.

11 ulasan:

  1. Tak pernah makan. Hehe. Budak2 mesti suka kan kak :)

    BalasPadam
  2. Yummy! Tengok banana teringat-ingat pulak kat banana filled french toast yang kite pernah buat dalam entri http://cikjelita899.blogspot.com/2014/04/diari-dapur-banana-filled-french-toast.html

    BalasPadam
  3. wow sedapnyer.. nak try buat lah. hehehe

    BalasPadam
  4. senang dan simple ja buatnya kan sue..sekali sekala makan ni memang best :)

    BalasPadam
  5. Nampak sedaplah..

    BalasPadam
  6. wahhhh waffle! feveret Ana ni kak! hehe

    BalasPadam
  7. Nampak sedap..
    dan simple je caranya..
    blh buat dgna sya nnti

    BalasPadam
  8. macam best je resepi ni..biasa waffle beli je..tak pandai buat

    BalasPadam
  9. ni payah ni.. tngk gambar cemni rasa tegoda. hohoho.. parents nak soh anak siang ikan pun hookay. pendedahan awal..

    BalasPadam
  10. tempat wat waffle x beli lagi lah sue..sue belikan tuk el ok x haha

    BalasPadam