Serangan Jantung dan Stroke, AWAS Kolesterol Membunuh! Apa Perlu Saya Buat?

Assalamualaikum.

Umum mengetahui plak gigi adalah disebabkan oleh makanan bergula tinggi. Ok, harini kita bukan nak bercerita pasal gigi tapi mengenai serangan jantung dan stroke yang juga ada kaitan dengan plak.

Bagaimana ianya berlaku?

petua turunkan kolesterol

Plak dalam salur darah terjadi disebabkan oleh KOLESTEROL dalam darah. Lama kelamaan plak ini akan semakin mengeras dan menebal. Proses ini BUKAN mengambil masa sehari ye, ianya mengambil masa berpuluh tahun semenjak anda makan makanan berlemak, bergoreng dan sebagainya.

Arteri menjadi keras disebabkan oleh kolesterol, lemak dan bahan-bahan lain terkumpul di dalam dinding arteri. Ini mengakibatkan salur darah kian sempit. Apabila plak tiba-tiba pecah, ia akan terus menyumbat salur darah maka itulah punca terjadinya stroke atau sakit jantung. 

punca sakit jantung dan stroke
Semakin banyak plak (gambarajah warna kuning), semakin sempit salur darah yang menyebabkan aliran darah makin perlahan
Kenapa masalah ini terjadi?

Jawapannya mudah! Kerana budaya pemakanan kita. Makanan Malaysia yang tinggi lemak serta kalori adalah di antara punca terjadinya masalah tinggi kolesterol. Anda tak percaya?? Cuba lihat gambar di bawah.

menu malaysia

Cuba bayangkan anda sedang mengambil menu harian Malaysia seperti ini:

menu malaysia

menu malaysia

Nah, sekarang anda tahu mengapa sakit jantung dan stroke menyerang ramai rakyat Malaysia. Sebab kita makan makanan yang memberi kesan kesihatan untuk jangka panjang. Tak ikut piramid makanan. Tak bersederhana dalam makan. Atau boleh jadi kita tak tahu nilai kolesterol dalam makanan.

Berita baik pada anda yang suka makan, Shaklee ada menawarkan set kawal kolesterol yang mampu menolong mencegah kolesterol anda daripada mencanak naik.

ubat kolesterol

Set kawal kolesterol ini membantu dengan 4 cara iaitu:
1) MENCEGAH kolesterol jahat untuk masuk dalam tubuh anda melalui salur darah
2) MENGURANGKAN paras kolesterol jahat LDL dan meninggikan paras kolesterol baik HDL
3) MENAMBAH BAIK otot jantung dengan membekalkan tenaga kepada jantung untuk mengepam darah dengan lebih baik
4) MELINDUNGI salur darah daripada pembentukan plak, kolesterol jahat LDL dan keradangan

Antara testimoni mereka yang telah mencuba produk Shaklee ini ialah:

ubat stroke

ubat stroke

ubat kolesterol

Lagi testimoni boleh baca di SINI.

Kalau anda sayangkan kesihatan dan nyawa anda usah berlengah lagi cepat-cepat kontek saya ok. Eksklusif untuk pelanggan saya sahaja, Sue akan kongsikan menu makanan yang rendah KOLESTEROL tapi sedap. Special untuk korang yang beli dari Sue sahaja k ;)

register membership shaklee

Pembelian online dengan kad kredit atau debit, sila klik butang di bawah.
Beli Sekarang!
Sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285.

7 ulasan:

  1. Bagus nih, boleh la syorkan dekat MIL.. huhu

    BalasPadam
  2. kita kekadang main makan je.. tak tahu pun apa kandungan yang masuk perut kita..
    Mama Niza

    BalasPadam
  3. tq for sharing su..
    tak diakui sebenarnya ramai y x sedar masing2 mempunyai tahap kolestrol y tinggi dlm badan.. kdg tu org kurus pon, kolestrol lg tinggi sebab pemakanan tu..

    BalasPadam
  4. nak kurang kolestrol senang je..buat jus epal ke..just sadery ke just mengkudu ke hahah atau mkn oat hehe

    BalasPadam
  5. Tingat ayah memula kene minor stroke dulu. Alhamdulillah tak meleret.. Sebab ayah jenis makan jaga jugak just stress keje n penat la kot

    BalasPadam