Alhamdulillah, bertemu lagi bulan Ramadhan 2014. Selamat berpuasa pada semua pembaca blog sihat itu nikmat. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dan dipermudahkan urusan kita untuk menambah baik amal ibadat kita inshaa ALLAH.

Suplemen jika diambil sewaktu bulan puasa dapat membantu mengurangkan keletihan dan menampung ruang kosong kekurangan nutrisi dalam badan.  Oleh itu, jangan culas mengambil suplemen anda ye.

set puasa bulan ramadhan

Berikut saya kongsikan tips dan cara pengambilan suplemen sewaktu bulan puasa:

Tukar...

Lepas Breakfast --> Lepas buka

Lepas Lunch --> Lepas terawih (moreh)

Lepas Dinner --> Lepas sahur

Contoh:

Sahur: Anda boleh mengambil ESP, Mealshakes, Performance. Selepas tu boleh ambil Vitalea, B Complex, Vitamin C

Selepas Berbuka: Alfalfa, Lecithin, Omega, Phytocol-St

Selepas Terawih: Vit E, Gla Complex

Sebelum tidur: Ostematrix, Vivix

Sebenarnya tiada waktu yang tepat untuk makan suplemen. Anda boleh mengambil suplemen mengikut kesesuaian waktu anda. Cuma yang penting anda perlu tahu vitamin tersebut tidak contradict bila diambil bersama.

Contohnya: Vitalea sangat baik jika diambil bersama Vitamin C kerana zat besi lebih cepat menyerap dalam badan dengan bantuan Vitamin C. Vitalea tidak boleh diambil dengan ESP atau Ostematrix kerana kalsium akan memusnahkan zat besi.

Oh ya, tips minum air masak di bulan Ramadhan ada saya kongsikan di sini.

Sekadar itu dahulu coretan saya untuk entri kali ini. Saya harap ianya dapat membantu anda di luar sana untuk mengambil suplemen dengan betul sewaktu bulan puasa.

Sebarang pertanyaan boleh email saya di salsabila_85@yahoo.com atau SMS/WHATSAPP: 013 4774 85 (sue).


Alhamdulillah kita sudah masuk bulan Ramadhan. Saya ingin ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan buat semua pembaca blog sihat itu nikmat.

set ramadhan shaklee

Apa target perubahan diri yang kita mahu capai di bulan Ramadhan?

Bulan Ramadhan bulan terbaik untuk menjadi lebih positif kerana semua orang mahu berubah ke arah yang lebih baik.

Sama-sama kita konsisten dalam melakukan kebaikan supaya kita betul-betul memaksimumkan 30 hari Ramadhan.

Mana la tahu, kebaikan yang kita lakukan ini melekat dekat diri dan terbawak-bawak walaupun puasa dah habis. Mesti best kan? :)

===============
Konsisten = Istiqamah.
===============
Cth:
Solat Tarawikh.

Berapa rakaat kita mahu buat sepanjang bulan Ramadhan?
Buat banyak bagus.
Tapi jika buat banyak dan konsisten 
lebih bagus.

Konsisten itu lebih bagus 
daripada buat banyak tapi tak konsisten.
Itu cabarannya.
--
Konsisten = Istiqamah
Boleh diaplikasikan dalam bisnes yang kita jalankan.
Orang yang berjaya adalah orang yang konsisten dalam apa yang dia kerjakan.
--

PS: Sebagai muslim kita perlu target untuk punyai 2 jenis aset.
Aset dunia. Aset Akhirat.

Sayang jika kita tak dapat kumpul Aset Akhirat sementara masih diberi Oksigen percuma.

Setiap detik, setiap saat. Kita sedut oksigen percuma tanpa bayaran.

Semoga entri ini bermanfaat buat semua untuk kita berfikir dan sama-sama tetapkan matlamat Ramadhan kita. Insyallah. :)


Hipertiroidisme adalah suatu keadaan di mana kelenjar tiroid yang terlalu aktif membuat jumlah hormon tiroid yang berlebihan. Kelenjar tiroid adalah organ yang terletak di hadapan leher dan melepaskan hormon yang mengawal metabolisme anda (cara badan anda menggunakan tenaga), pernafasan, kadar jantung, sistem saraf, berat badan, suhu badan, dan banyak fungsi-fungsi lain dalam badan anda. 

Apabila kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme) mempercepatkan proses badan, anda mungkin mengalami kegelisahan, kebimbangan, denyutan jantung yang cepat, tangan terketar2, peluh berlebihan, kehilangan berat badan, masalah tidur, dan gejala2 yang lain.

kelenjar tiroid
Kelenjar tiroid yang bewarna merah
Gejala 
Tanda-tanda hipertiroidisme termasuk yang berikut: 
  • Keletihan atau kelemahan otot 
  • Tangan terketar2 
  • Perubahan emosi 
  • Gemuruh atau kebimbangan (gelisah)
  • Denyutan jantung yang cepat 
  • Jantung berdebar-debar atau denyutan jantung yang tidak teratur 
  • Kekeringan kulit 
  • Masalah tidur (insomnia)
  • Hilang berat badan
  • Cirit birit 
  • Haid yang sedikit atau haid yang tidak teratur
  • Beguk (bengkak besar di hadapan leher)
  • Mata terbonjol 

set hyperthyroid shaklee
Gejala hyperthyroid
Cadangan suplemen Shaklee untuk hyperthyroid ialah:

B Complex - memperbaiki sistem imun dan kelenjar tiroid
Vitalea - memberikan tenaga dan menjaga kesihatan thyroid
Vitamin C 500mg - mengurangkan stres dan meningkatkan imun sistem
Vitamin E - merupakan suplemen anti-oksidan yang kuat, membantu melambatkan pertumbuhan tumor dan membantu mengukuhkan sistem imunisasi
Omega Guard - membantu fungsi kelenjar yang betul
Lecithin - membantu pencernaan lemak

Berminat untuk mencuba. Sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.


Herbal blend merupakan krim sapuan pelbagai guna yg menjadi salah satu HOT produk Shaklee. Mana taknya, baru 2 jam Shaklee sms, stok herbal blend dah SOLD OUT!
testimoni herbal blend
Sekilas fakta herbal blend:
  • Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki.
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.
Herbal blend adalah produk semulajadi tanpa PARABEN. Oleh itu ianya boleh disapu pada bayi dan juga orang dewasa.

Antara kegunaan krim herbal blend ialah:
  • Membantu mengurangkan ruam susu, ruam lampin
  • Menghilangkan kesan rekahan tumit / tumit pecah
  • Membantu mengatasi parut akibat campak (chicken pox)
  • Membantu mengubati luka2 kecil
  • Mengurangkan rasa gatal2 kulit
  • Membantu mengurangkan ekzema (boleh cuba dahulu kerana ekzema ada pelbagai jenis, may be sesuai atau tidak)
  • Menghilangkan parut akibat gigitan nyamuk
  • Menghilangkan rasa lenguh2 pinggang,betis,kaki,tangan,sakit perut
  • dan lain2 lg
Jom kita tengok apa kata pengguna krim ini. (Klik imej untuk lebih jelas)

testimoni herbal blend

testimoni herbal blend

testimoni herbal blend

testimoni herbal blend

testimoni herbal blend

testimoni herbal blend

Berminat untuk mencuba. Sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.

Gastrik di bulan puasa adalah satu kebimbangan besar pada pengidap gastrik.

vitamin bulan puasa

Menjelang bulan Ramadhan yang bakal tiba beberapa hari saja lagi, banyak keluhan yang timbul baripada pengidap sakit gastrik antaranya:
  • Mampu ke saya berpuasa penuh tahun ini?
  • Takutla nak puasa,kang tiba2 kene serang gastrik pulak?
  • Alahai kalo muntah2 sah ke nanti puasa aku?
  • Aku takut nnt perut pedih la, sebab aku kan ada gastrik?
  • Rasa lapar je memanjang, mampu ke aku berpuasa?
set gastrik shaklee

Jangan biarkan masalah ini terus membelenggu diri anda. Cubalah ESP Shaklee hari ini.

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan . Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten. (MENGEKALKAN RASA KENYANG YANG LEBIH LAMA)

ESP membantu mengawal rasa lapar. Ini kerana indeks glisemik ESP yg rendah iaitu 39. Makanan yg rendah GI membebaskan gula dgn sgt perlahan, maka ianya diserap oleh tubuh dgn lebih lambat membuatkan kita kenyang dgn lebih lama. Baca lanjut di SINI.

ESP merupakan sumber protein unggul drpd kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yg tinggi sifat alkalinya yg dapat meneutralkan keasidan di dalam perut.

ESP membantu membina sel2 badan yg baru bg menggantikan sel2 lama yg telah rosak akibat hakisan oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.
Jemput baca testimoni di bawah. (Sila klik imej untuk lebih jelas)


Sengsara Gastrik Kronik 10 Tahun Terubat Secara Tak Sengaja? Biar Betul...

set gastrik shaklee

Sila klik SINI untuk order ESP.

Sebarang pertanyaan atau masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.


Fitrah wanita sukakan pada kecantikan diri dan juga badan yang langsing. Dengan pakej yang lengkap, seorang wanita akan tampil berkeyakinan diri serta rasa lebih gembira. Sape yang tak nak cantik dan kurus kan? 

Jom ikuti kisah Cik Miz Ara yang berkongsi pengalaman beliau yang sebelum ini mengalami masalah kulit muka dan juga badan yang berisi.

Bagaimana ESP membantu untuk kecantikan dan juga pelangsingan badan?

ESP (Soy Isolate Powder)
  • ESP ialah PROTEIN. Protein adalah makanan terpenting untuk tubuh manusia. 
  • Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut,otot-otot, organ-organ, plasma, antibodi,enzim, hormon, hemoglobin dan sel-sel. 
  • Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu badan yang lama/tua dengan tisu-tisu yang baru, menggantikan tisu-tisu yang rosak/cedera dengan tisu-tisu yang baru. 
  • Pengambilan ESP bersama suplemen-suplemen lain amat membantu dalam meng ‘optimum’ kan kadar penyerapan nutrient suplemen-suplemen tersebut ke dalam tubuh kita..senang kata, kesan pengambilan vitamin/mineral akan lebih efektif bersama pengambilan ESP. 
  • Protein yang lengkap, yang baik akan membantu membaiki, membina sel-sel tubuh yang sihat dan cantik. Sel-sel yang sihat lebih mudah menyerap vitamin berbanding sel-sel yang kurang sihat. Sebab tu, seeloknya dalam setiap program/ pakej kesihatan yang anda ambil, disarankan mengambil ESP. 
ESP adalah protein soya yang memberi rasa kenyang yang lebih lama serta tenaga yang berpanjangan. ESP mempunyai GI 39 sahaja, maka tidak hairanlah ia membantu dalam pengurusan berat badan. Dengan sebab itu juga ESP menjadi HOT SELLER kerana ia membantu kita menahan lapar dengan lebih lama. 

Apakah Index Glisemik
Tempoh tindak balas pembebasan glukosa ke dalam tubuh dikenali sbg Glycemix Index (GI).

Makanan yg membebaskan glukosa dengan lambat memiliki GI yang rendah manakala makanan yang membebaskan glukosa dengan kadar yang cepat mempunyai GI yg tinggi.

GI 70 dan ke atas -->tinggi
GI 56- 69 -->sederhana
GI 55 dan ke bawah -->rendah

Makanan yang mempunyai GI yang rendah dapat membantu menurunkan berat badan. Memandangkan proses pembebasan gula mengambil masa yang lebih perlahan, maka ianya diserap oleh tubuh dengan lebih lambat membuatkan kita kenyang dengan lebih lama. 

Manakala makanan berglisemik tinggi lebih mudah diserap tubuh membuatkan kita lambat kenyang dan mudah lapar semula.

Jadi, jika anda berhasrat menurunkan berat badan namun asyik lapar aje walaupun baru aje makan, bolehla cuba ESP ye. Tidak dilupakan pengambilan air masak 3L sehari beserta dengan suplemen pemecah lemak (lecithin @ omegaguard) dan detox (alfalfa @ herblax) utk membuang lemak2 berlebihan.

Berminat untuk mencuba.

Sila klik sini untuk order ESP.

Sebarang pertanyaan atau masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.


ubat darah tinggi

Tekanan Darah (Hypertension)
Tekanan darah tinggi atau hypertension juga dikenali sebagai “silent killer” atau pembunuh senyap kerana ia tidak memberikan tanda-tanda symptom atau amaran seperti sakit gigi ataupun sakit belakang. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh membawa risiko serangan jantung, strok, penyakit buah pinggang dan demensia. 

Faktor-faktor yang mempengaruhinya termasuklah faktor seperti sejarah keluarga, umur, etnik dan gaya hidup seseorang tersebut.

Bagaimana hendak membaca bacaan darah tinggi? Jom kita semak.

ubat darah tinggi

Adakah Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi diwarisi dari ahli keluarga?
Jika kedua ibu bapa anda mengidap Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi, 50% kemungkinan anak-anak akan mewarisi penyakit Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi tersebut. Jika salah seorang dari mereka mengidap darah tinggi, maka anak-anak mungkin mendapatnya.

Faktor risiko yang menyebabkan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi adalah:
• Cara hidup tidak aktif
• Umur melebihi 35 tahun
• Merokok
• Kegemukan
• Paras kolesterol tinggi
• Sejarah keluarga
• Pengambilan alkohol yang berlebihan
• Pengambilan garam yang tinggi

Tanda dan Gejala
• Kebanyakkannya tidak mengalami sebarang gejala
• Kadang-kadang seseorang itu hanya mengalami gejala yang tidak spesifik seperti sakit kepala atau pening kepala
• Sakit kepala boleh berlaku di waktu pagi, bahagian belakang kepala dan rasa berdenyut (bergantung kepada tahap keterukan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi)
• Untuk memastikan atau mengesahkan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi, sila periksa tekanan darah anda di klinik berhampiran. Doktor anda akan menasihatkan berapa kerap anda perlu memeriksa tekanan darah.

**Peringatan, jangan tunggu sehingga gejala timbul kerana ia mungkin telah terlambat.

Cadangan set darah tinggi Shaklee:
  • OmegaGuard - mencegah penyakit saluran darah dan strok
  • Alfalfa Complex - menyingkirkan lemak dan kolesterol
  • Lecithin - memperbaiki tekanan darah tinggi dengan menghalang arteriosklerosis, menggalakkan peredaran darah
  • Gla Complex - menghalang tekanan darah tinggi
  • Garlic Complex - menurunkan kolesterol LDL, trigliserid dan kelikatan darah. Kajian menunjukkan pengambilan 2-4 tablet garlic akan menurunkan darah tinggi dengan 8 point.
Berminat untuk mencuba. Sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.


ESP adalah produk berasaskan PROTEIN untuk membentuk SEL-SEL BADAN YANG SIHAT. Boleh diambil oleh semua golongan termasuklah kanak-kanak seawal usia 1 tahun.

Mengandungi LIMA vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam MENGAWAL KESTABILAN HORMON semasa tempoh putus haid.

Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya iaitu dicuci dengan AIR bukan alkohol.
soy isolate powder
Haa... caner nak check Soy Protin anda? 

Adakah kacang soya kegemaran anda…
  • Ditanam secara organik?
  • Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
  • Mengandungi 9 asid amino penting?
  • Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
  • Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
  • Diproses tanpa haba?
  • Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?
Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.

Shaklee ESP, siapa yang perlukannya? 
  1. nak KURUS- ESP mengawal selera makan (klik sini)
  2. nak PUASA- ESP memberi rasa kenyang lebih lama, membekalkan tenaga sepanjang hari (klik sini)
  3. nak PERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU- ESP membantu mempercepatkan penghasilan susu (klik sini dan sini)
  4. nak CANTIK- ESP menggebu, melicin dan menganjalkan kulit (klik sini dan sini)
  5. nak SIHAT- ESP menyihatkan tubuh keseluruhannya (klik sini)
  6. kalau PREGNANT- ESP menguatkan rahim untuk pembentukan otot bayi (klik sini)
  7. NAK PREGNANT- ESP memelihara dan memulihara rahim dan membekalkan tenaga untuk si ibu (klik sini)
Adakah anda salah seorang yang memerlukan ESP ini? Jika ya, jom hubungi saya untuk mendapatkannya. :-)

Sila klik sini untuk order ESP.

Sebarang pertanyaan atau masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.


Ramai yang tanya saya, kalau nak buat bisnes Shaklee, berapa ribu saya kena keluarkan modal kak? Tak sampai ribu2 dik non, cukuplah untuk pendaftaran ahli Shaklee sahaja iaitu RM75 (Semenanjung Malaysia) dan RM85 (Sabah & Sarawak). Info lanjut klik  sini.

Tak banyak kan dik? Dengan RM75/RM85,jumlah tersebut akan berkali ganda anda dapat jika usaha bersungguh2 dalam bisnes Shaklee.

Bisnes Shaklee ini sangat mudah. Apa yang mudahnya? Ni dia saya senaraikan:

1) Semenjak Shaklee ada sistem online (shaklee2u.com.my), segalanya hanya di hujung jari. Klik saja kalau nak order barang, nak cek bonus, nak daftar keahlian Shaklee, nak baca latest news Shaklee dan lain2.

shaklee2u.com.my

shaklee2u.com.my

2) Tidak perlu beratur panjang untuk pos barang. Shaklee boleh tolong poskan barang anda untuk penghantaran ke seluruh Malaysia, Sabah dan Sarawak. Tak kira berapa banyak barang atau berapa berat barang anda sekalipun, kos pos Semenanjung Malaysia tetap RM10 dan Sabah Sarawak RM20.

3) Tidak perlu kumpul stok. Ada pesanan dari pelanggan, anda boleh terus order secara online.

4) Tidak perlu keluar rumah untuk promosi. Hanya perlu banyakkan sharing pasal manfaat vitamin, kesan positif yang anda rasa selepas makan Shaklee, testimoni pelanggan anda dan lain2. Boleh menggunakan pelbagai medium untuk berkongsi cerita seperti facebook, blog, twitter, instagram dan lain2.

5) Group support yang sentiasa membantu untuk memberi semangat, bertukar idea, berkongsi testimoni, belajar pasal vitamin, belajar pasal marketing dan pelbagai lagi.

6) Paling menarik lagi, bisnes Shaklee ini dapat diwariskan kepada anak2. Bila kita sudah tiada nanti, insyaallah anak2 kita punya sedikit harta dan dapat meneruskan legasi bisnes Shaklee yang telah lama dibina. Bestkan...

register ahli shaklee

Kelayakkan untuk bisnes Shaklee:

1) Pandai mengguna facebook 

2) Mempunyai online banking m2u/cimb clicks 

3) Menyintai vitamin Shaklee

4) Ingin menambah pendapatan

Jika anda berminat menjalankan bisnes Shaklee di bawah group saya iaitu Mumtaz (di bawah naungan group besar Jutawan dan juga iReach), boleh hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Saya sedia membantu anda mencapai impian hingga berjaya.


Keindahan, keharmonian, kebahagiaan dan kemanisan dalam rumah tangga bermula daripada ketua keluarga. Apabila menyebut tentang kepimpinan dan tugas seorang bapa, ia bukan sahaja menyediakan prasarana dan keperluan hidup untuk keluarga bahkan ia tidak lengkap dan sempurna tanpa perkara yang penting meliputi pendidikan,keselamatn, kasih sayang, perbelanjaan dan lain2.

bekerja dari rumah

Antara tip bapa unggul ialah:

1) Tinggalkan segala masalah kerja di pejabat ketika pulang di rumah terutamanya bila berhadapan dengan anak-anak dan isteri.

2) Sentiasa pastikan waktu lapang anak2 diisi dengan aktiviti keluarga seperti bercuti. 

3) Sentiasa bertanya khabar kepada anak2 dan isteri dan bersemang santai bersama mereka ketika waktu makan atau selepas solat berjemaah.

4) Cuba berkongsi masalah dengan anak2 dan isteri supaya mereka faham keadaan ayah.

5) Ajarkan kepada anak2 apa yang perlu dicontohi dan tidak ketika keluar berjalan bersama.

6) Sentiasa bermesyuarat dan berbincang sesama anak dan isteri perihal aktiviti keluarga.

Doa amalan untuk para bapa:

Doa kebahagiaan rumahtangga:
"Ya Allah ya Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami daripada isteri dan anak cucu kami yang menyenangkan kami dan jadikanlah kami ikutan bagi orang2 yang bertakwa" (al-Furqan: 74)

Doa agar suami isteri saling berkasih sayang:
"Ya Allah, jadikanlah hamba-Mu ini mencintai orang yang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiaku" (Riwayat Muslim no 2491)

Semoga entri ini membantu anda menjadi bapa yang hebat dan disayangi oleh anak2.


Adakah anda salah seorang dari 6 juta warga Malaysia yang menghadapi masalah tinggi kolesterol?

kolesterol

Dianggarkan bahawa satu daripada tiga orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi . Kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius dimana ia boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia, dan dalam jangkamasa panjang ini akan memberikan impak negatif terhadap kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular. 

Tetapi apa yang lebih membimbangkan kita sekarang di mana ramai individu yang masih tidak menyedari bahawa paras kolesterol mereka terlalu tinggi!

Apa itu kolesterol?
Kolesterol merupakan bahan lemak yang terdapat dalam saluran darah dan kesemua sel2 badan. Ia merupakan komponen tubuh yang penting untuk pembentukan sel membran, hormon, hempedu dan tisu2 lain dalam tubuh.

Dua sumber utama Kolesterol
Kolesterol dihasilkan secara semulajadi oleh hati anda tetapi ia juga boleh diperolehi dari makanan harian anda. Kolesterol yang anda makan akan meningkatkan paras kolesterol darah anda. 

Kandungan kolesterol darah yang terlalu tinggi akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar.

phytocol-st

Bagaimana Kolesterol boleh menyebakan penyakit jantung?
Terdapat dua jenis kolesterol utama dalam darah anda:
- LDL (Lipoprotein ketumpatan rendah)
- HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi)

LDL dikenali sebagai kolesterol "jahat" kerana paras kolesterol LDL yg terlalu tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (plak) dalam saluran darah anda.plak ini akan menyumbatkan saluran darah dan menyekat aliran darah, spt yg berlaku semasa serangan jantung atau angin ahmar.

kolesterol dalam darah

sebaliknya, kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol "baik" kerana ia membantu mengangkut kolesterol dari salur darah balik ke hati untuk disingkirkan. Dalam erti kata lain, HDL berperanan " membersihkan" salur darah.

Oleh yg demikian, utk melindungi diri drpd penyakit kardiovaskular, anda hendaklah mengekalkan paras kolesterol HDL yang tinggi dan paras kolesterol LDL yg rendah.

AWAS! Penyakit2 utama akibat kolesterol tinggi
Jika anda mempunyai tinggi kolesterol:
- risiko serangan jantung meningkat sebanyak 15.6%
- risiko angin ahmar meningkat sebanyak 11%
- risiko yang lebih tinggi untuk tekanan darah tinggi, penyakit hati seperti hati berlemak,dan masalah ketidakseimbangan hormon yang akan menjejaskan fungsi seksual

Apakah Penyebab Utama Tinggi Kolesterol?
Makanan malaysia yg tinggi lemak serta kalori adalah di antara punca terjadinya masalah tinggi kolesterol. 

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan kolesterol tidak melebihi 300mg sehari; bagi mereka yang  menghidap penyakit jantung hendaklah menghadkan pengambilan kolesterol kurang daripada 200mg sehari.

Walaupun begitu, cuba bayangkan anda sedang mengambil menu harian Malaysia seperti ini:

makanan tinggi kolesterol
  • Sarapan (2 keping roti canai 350mg)
  • Makan tengah hari ( nasi lemak 213mg)
  • Makan malam (charkway teow 235mg)
Anda pasti tidak menyangka bahawa anda telah mengambil sebanyak 798mg kolesterol! Itu adalah hampir tiga kali ganda lebih dari pengambilan harian yang disyorkan!

Bertindak hari ini: Ikuti petua ini untuk merendahkan paras kolesterol darah anda secara semulajadi
  • Amalkan pemakanan seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut
  • Lakukan senaman lebih kerap
  • Turunkan berat badan
  • Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan Fitosterol ke dalam diet harian anda bagi menurunkan paras kolesterol secara semulajadi
Atasi masalah  kolesterol anda secara semulajadi dengan FITOSTEROL

Apa itu Fitosterol?
Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) wujud secara semulajadi dalam kandungan yang sedikit dalam sumber makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, biji-bijian, legume, bijirin dan minyak sayuran. 

Lebih dari 80 kajian klinikal telah diterbitkan di dalam penerbitan saintifik melaporkan keberkesanan dan keselamatan fitosterol.

phytocol-st

Jadi, bagaimanakah FITOSTEROL berkesan?
Struktur fitosterol adalah hampir sama seperti kolesterol, dan dengan pengambilan fitosterol, ia akan bersaing dengan kolesterol untuk tapak penyerapan dalam sistem penghadaman. 

Hasilnya, penyerapan kolesterol dihalang dan ia akan disingkirkan keluar bersama2 fitosterol. Ini bermaksud, apabila anda mengambil lebih banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang untuk anda menurunkan paras kolesterol LDL.

fitosterol

Berapa banyak FITOSTEROL yang anda perlukan?
Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2,000mg fitosterol dalam diet harian anda untuk menurunkan paras kolesterol secara semulajadi.

Berminat untuk mencuba. Sila klik sini untuk pembelian.

Sebarang masalah hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.


phytocol-st


Apa itu Phytocol-St Shaklee?
Phytocol-St Shaklee adalah formula proprietari yang membekalkan 2,000mg Fitosterol setiap hari.

Apa itu Fitosterol?
Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) di temui dalam membran sel tumbuh-tumbuhan. Ia juga boleh ditemui dalam kuantiti yang kecil dalam pelbagai tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin. dianggarkan 200-400mg sterol tumbuhan dan lebih kurang 50mg stanol tumbuhan kita makan setiap hari.

Bagaimana pengambilan tablet ini dapat membantu kesihatan saya?
Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2,000 mg Fitosterol setiap hari, bersama-sama diet rendah lemak tepu dan rendah kolesterol disamping tinggi serat larut, bersenam dan penurunan berat badan.

Bilakah masa yang sesuai untuk saya mengambil Phytocol-St Shaklee?
Untuk hasil yang terbaik, ambil produk seperti yang disyorkan: dua tablet dua kali sehari dengan makanan.

Bolehkah saya mengambil  Phytocol-St Shaklee dan Omega Guard Shaklee pada masa yang sama?
Ya. Tiada seba kenapa anda tidak boleh mengambil kedua-dua produk ini demi menjaga kesihatan anda. Anda juga boleh mengambil CoQ health Plus shaklee yang boleh mengoptimumkan manfaat Phytocol-St Shaklee.

Adakah produk ini sesuai untuk mereka yang mempunyai paras kolesterol tinggi sahaja?
Phytocol-St Shaklee dapat membantu mengawal paras kolesterol dalam tubuh. Oleh yang demikian, ia disarankan kepada sesiapa sahaja yang ingin menjaga kesihatan mereka.

Adakah Phytocol-St Shaklee bebas gluten?
Ya.

Testimoni Phytocol-St:

testimoni phytocol-st

Berminat untuk mencuba. Sila klik sini untuk pembelian.

Sebarang masalah sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.


Rata2 yang menjalankan bisnes Shaklee adalah mereka yang inginkan time freedom, money freedom, daily routine freedom dan pelbagai freedom lagilah...Dan alhamdulillah, telah terbukti yang bisnes Shaklee ini mampu memenuhi keinginan yang diimpikan oleh setiap orang. Harini saya kongsikan sedikit tips bagaimana berjaya dalam bisnes Shaklee.

tips berjaya dalam bisnes Shaklee

1) Jangan Jual Shaklee, tapi HIDUP dengannya
Shakleekan diri & keluarga. Ia akan terserlah karisma. Sebab itu kalau nak berjaya dalam Shaklee, GUNA PRODUKNYA! Kalau kita makan vitamin farmasi, tapi jual Shaklee… langsung ‘tak masuk’ kan? Jadi utk bisnes Shaklee kita kena rasa sendiri kebaikan Shaklee, baru auranya terserlah.

Saya sendiri bermula dengan set kesihatan optimum. Nak tahu kisah lanjut klik sini.

2) Buat apa yang kita suka
Jgn buat shaklee kalau rasa dipaksa. Jangan! Berhenti! Tak payah buat!... Nanti bukan menyeksa mental diri sendiri je, orang lain pun turut sama terlibat.

Orang yang sayang dan cinta pada bisnes akan tetap mempertahankannya walau apapun yang terjadi. Bila ada rasa cinta, kita sanggup buat apa saja. Sanggup cari masa utk belajar, cari masa utk praktik, cari masa utk promo, cari masa buat poster, cari masa utk berkomunikasi dgn upline.

3) Share Share Share
Orang kata “good products talk by itself” “produk yg baik akan bercakap sendiri” tapi hakikatnya kalau kita tak share… orang tak tahu. Jadi teruskan berkongsi produk Shaklee, kebaikan dan manfaat yg telah anda rasai selepas consume Shaklee, perbezaan selepas mengambil suplemen Shaklee.

Jangan malu nak berkongsi samada melalui fb,blog,twitter, instagram dan lain2.

4) Amalan rohani
Rezeki ini milik Allah. Jadi mintaklah dengan Dia. Dia yang memegang hati manusia untuk membeli dengan kita. Mintak dengan Allah ni best, sbb Dia tak marah, Dia suka. Lagi banyak kita mintak lagi Dia suka. Lagi besar kita mintak lagi Dia suka. 

Dia lagi suka kita mintak 'Ya Allah datangkan aku 2000 orang customer yang close deal denganku hari ni' daripada 'Ya Allah, 2 orang pun jadilah'. Dia Maha Pemurah & Maha Pengasih. Mintaklah banyak2 jgn segan2.

5) Bantu orang lain utk GROW
Yang best bisnes ni kita bukan sorang2. Kita sama2 membantu anak cucu kita untuk grow. Semua orang ada peluang yang sama.. tak kisahla lapis ke berapa pun. Kita grow dan maju bersama2.

6) Jangan BERHENTI
Redah je segala rintangan dan cabaran yang dihadapi. Kuatkan hati dan perasaan. So lets do it NOW! Satu2nya cara untuk gagal dalam bisnes Shaklee adalah BERHENTI BUAT SHAKLEE.

Sebelum start bisnes Shaklee, anda haruslah mendaftar sebagai ahli Shaklee terlebih dahulu. Ketahui bagaimana untuk mendaftar ahli serta faedah dan kelebihan mendaftar sebagai ahli shaklee di sini dan sini.

tips berjaya dalam bisnes shaklee


menjana pendapatan dengan shaklee

Ingin menjalankan bisnes Shaklee bersama dengan group Jutawan dan iReach? Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue).


Semenjak Shaklee menjadi satu fenomena, ramai yang tanya saya camner ek nak jadi ahli  Shaklee? Ok meh saya terangkan.

Sebelum tu kasi tgk dulu Shaklee dalam majalah Wanita keluaran Jun 2014.






Gambarajah di atas ni adalah maklumat yang perlu diisi untuk mendaftar ahli Shaklee iaitu:

IC
Nama Penuh
Jantina
No Telefon
Email
Status Perkahwinan
Nama Penuh Suami
IC Suami
Alamat Surat Menyurat
Alamat Pos Barang
No Akaun Bank (sebaiknya Maybank-Shaklee akan masukkan duit bonus jika beli 150 UV dalam sesuatu bulan)

Ok itu sahaja maklumat yang diperlukan. Saya akan  isi maklumat di atas, anda yang berminat nak join ahli hanya perlu submit details di atas pada saya je. Isi dan klik hantar. Taraaa, dah pun siap. Mudah je kan. 

Anda hanya perlu tunggu abang GDEX hantar memberkit ke rumah anda je.

Yuran keahlian bagi Semenanjung Malaysia RM75 manakala Sabah & Sarawak RM85.

Antara faedah apabila anda join keahlian Shaklee ialah:
  • Anda dapat beli barang dengan harga ahli. Anda jimat 15%-20% dari harga retail.
  • Anda dapat beli produk promosi Shaklee setiap bulan pada harga yang lebih murah dari harga ahli
  • Anda dapat join seminar/kelas Shaklee anjurkan
  • Anda dapat join ceramah kesihatan anjuran Shaklee
  • Anda dapat join health body check up anjuran Shaklee
Lain2 faedah sila klik sini, sini dan sini.

Jika anda berminat untuk menjalankan bisnes Shaklee,sila maklumkan pada saya. Ok? Nak buat bisnes Shaklee ni hanya perlu usaha, rajin, cekal, positif, then redah je... Redah & tadah. Tadah bonus kepuk²...

Plan pemasaran yg sgt senang, mentor dah ade, so tunggu apa lagi??

Hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue) untuk info lanjut.


Alhamdulillah, saya telah diberi peluang untuk hadir ke majlis yang gilang gemilang ini walaupun hanya sehari sahaja saya berkesempatan untuk ke sana. Shaklee National Conference telah diadakan di Sunway Resort Hotel & Spa pada 7-8 Jun 2014. 

Majlis ini diadakan bagi meraikan kejayaan kesemua Shaklee Independent Distributor (SID) yang telah berpenat lelah selama setahun dalam mengembangkan bisnes Shaklee. Selain itu, ianya juga bagi melancarkan produk terbaru Shaklee iaitu Phytocol-St. Nak beli sila klik sini.

Jika dulu saya hadir ke National Conference hanya sebagai pemerhati, tapi kalini alhamdulillah berjaya naik pentas ambil award. Kisah NC tahun 2013 klik sini. Nak tahu award apa yang saya terima klik sini.

Syukur...banyak nikmat yg diperolehi bersama Shaklee..Walau rasa tak layak sesangat.

Sesuatu yang saya tak pernah jangka. Rasa bahagia sangat sebab saya ni biasa-biasa orangnya di sekolah dan universiti. Nak naik stage ambil trofi untuk pelajar terbaik subjek setakat sekolah menengah je, untuk best student keseluruhan memang tak pernah la. 

Tapi dengan Shaklee, saya rasa saya sangat dihargai... kita diraikan atas usaha kita sendiri. Bermakna siapa pun anda, SPM tak scorer pun, jika hati anda cekal dan kuat untuk berjaya...kejayaan pasti milik anda!!

Penat...letih..susah...akhirnya terbayar juga..

Ayuh anak cucu MUMTAZ ku!!
Tahun depan kita kuar ikut bintang pulak!!

Selain award apa lagi  yang Shaklee beri?
  • Penginapan eksklusif yang ditaja sepenuhnya 3 hari 2 malam di Sunway Lagoon Hotel and Spa
  • Goody bag cantik dengan pelbagai produk shaklee, booklet penuh ilmu, ada cinch tea, nutriferon.
  • Ada voucher rm50 utk belian produk Shaklee
  • Free exclusive lunch dan duit poket RM50 juga
  • Star Achiever Award diraikan dengan sangat istimewa
  • Dapat flower bouquet
  • Bbq dinner di Sunway Lagoon
  • Dapat Free gambar with frame
  • Glitter Nite Gala Dinner 
  • Dapat bergambar dengan Mr Roger Barnett
  • Satu hari keriangan di Sunway Lagoon.
  • Free entrance dan dapat duit poket rm50.
  • Dapat embroidery towel nama shaklee serta pouch bag cantik yang dalam tu ada coqhealth juga collagen
  • dan lain2 lagi
Macam2 dapat
so,amacam?? Bestkan...Sape yg nak bagi benda ni semua secara PERCUMA? Shaklee je yang sanggup bagi. hihihi...

Meh la kita layan gambar pulak...

Tentatif program
Beratur panjang nak ambil wristband & goodie bag
CEO Shaklee Mr Roger Barnett
Saya dan mak
Saya dan mak bintang
Rich Family
Salah satu award yang diterima
Anda di luar sana, takkan nak tgk je? Jom lah sertai bisnes Shaklee yang super BEST ni. Hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue), kita sembang panjang k.


Keistimewaan Carotomax
  • Lebih selamat dari vitamin A - penemuan terawal vitamin ialah pada tahun 1912 iaitu vitamin A. Didapati pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan toksitisi. Walaubagaimanapun, pada tahun 1932 ahli saintis telah menemui beta carotena iaitu satu prekursor vitamin A dan didapati ia lebih selamat berbanding vitamin A.
  • Mempertingkatkan penglihatan - Ia mengatasi masalah kesihatan seperti rabun ayam, rabun dekat, astigmatisme, xerophthalmia (mata kering), glaukoma, katarak, kelesuan mata, eye bags dan gegelung hitam sekitar mata.
  • Meredakan penyakit kulit - membantu melegakan masalah kulit seperti psoriasis, kulit kering, kulit gugur, jerawat, scabies dan ulser kulit.
  • Melindungi epithelial - memelihara lapisan luar kornea, rongga, usus, perut, paru-paru, pundi kencing dan ovari semasa disintegrasi tisu.
  • Melawan kanser dan oksidasi - pengambilan kerap beta karotena bantu mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser dan pertumbuhan sel-sel kanser. Ini mengurangkan risiko penyakit kanser terutamanya kanser paru-paru dan payudara. Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.
carotomax

Apa kata mereka yang telah mencuba Carotomax ini? (Klik imej untuk lebih jelas)

testimoni carotomax

testimoni carotomax

testimoni carotomax

testimoni carotomax

testimoni carotomax

Lagi testimoni klik sini.

Berminat untuk mencuba. Sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.