Demam Denggi, Kenali Tanda Awal dan Rawatan Tanpa Ubat

Tidak dinafikan kes demam denggi semakin meningkat pada waktu ini. Denggi seperti yang sedia maklum ialah penyakit bawaan nyamuk Aedes Aegypti atau Aedes Albopictus yang disebabkan oleh virus DEN-1, DEN-2, DEN-3, DEN-4.

rawatan demam denggi

Virus tersebut akan terpendam di dalam badan pesakit dalam masa 3 hingga 14 hari sebelum wujudnya simptom.

Ikuti video dari Puan Sarah seorang pakar nutrisi Shaklee mengenai tanda-tanda awal Denggi dan bagaimana merawat Denggi sewaktu awal-awal diserang virus ini.

Nak Rawat Demam Denggi Tanpa Ubat? Ini Membantu ....

Tanda2 awal denggi adalah tidak spesifik. Pesakit akan mengalami:
- demam panas yang mendadak (biasanya melebihi 40 C) lebih dari dua hari disertai dengan
- sakit kepala
- sakit belakang mata
- selsema
- sakit tekak
- muntah
- loya
- sakit sendi atau otot
- ruam
- hilang selera makan

Ramai yang tidak sedar sebenarnya waktu yang harus diambil berat adalah pada hari ke-3 ke atas dimana pesakit akan kebah dari demam dan suhu badan akan menurun.

Ini TIDAK BERMAKNA pesakit sudah sembuh. Sebaliknya perhatian harus lebih diberikan pada fasa kritikal iaitu hari ketiga dan ke atas terutama jika pada fasa ini simptom baru muncul seperti sakit di 

bahagian perut, muntah yang berterusan, pendarahan di mana2 bahagian badan (gusi, hidung, darah dalam muntah atau najis), sesak nafas atau perubahan dari segi status mental.

Antara rawatan alternatif demam denggi ialah:

- Minum air masak secukupnya
- Makan sup ketam nipah atau ketam laut. Hirup sup ketam tersebut sampai habis.
- Minum pati jus daun betik 2 sudu besar sehari
- Minum jus buah kiwi yang siap dikisar
- Minum jus buah kurma yang siap dikisar (10-20 biji kurma yg dikisar dgn air suam). Minum setengah gelas pagi dan setengah gelas petang sampai sembuh
- Minum jus jambu. Buah jambu mampu melawan radikal bebas

Pengambilan suplemen untuk demam denggi:

1) Performance Drink
performance drink
Mengawal bendalir dalam badan dengan membantu badan untuk kekal hidrasi. Suhu badan yang panas akibat demam menyebabkan berlakunya dehidrasi (kehilangan cecair yang banyak dari dalam tubuh). 

Dengan pengambilan performance drink ia membantu tubuh untuk kekal hidrasi dengan lebih baik. Ianya satu2nya minuman yang bebas karbonat dan kurang gula.

2) Nutriferon

nutriferon
Meningkatkan imun sistem bagi melawan penyakit. Jika sekiranya anda tergolong dalam kalangan orang mudah terkena jangkitan demam, batuk dan selsema, elokla amalkan nutriferon ini. Ia membantu meningkatkan interferon dalam badan bagi meningkatkan tahap imunisasi dalam tubuh.

3) Vitamin C

vitamin c

Vitamin C membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Selain itu ia meningkatkan sel darah putih untuk bersedia menentang virus denggi dalam badan.

4) ESP

protin
ESP ialah protin soya yang mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. 

ESP memberi tenaga dan membantu topup kembali vitamin dan mineral dalam badan yang telah hilang pada pengidap Denggi.

Kalau terdapat tanda2 awal demam denggi, segeralah ke hospital. Awas, denggi membunuh! Usah bertangguh untuk mendapatkan rawatan dan ikhtiar sehingga sembuh. Sayangi diri dan nyawa keluarga anda.

Usah ragu-ragu dengan produk yang terbukti berkesan ini. Jika anda membeli produk ini sekarang, bermakna anda telah membuat pilihan yang sangat bijak. Peluang bijak ini tidak harus dilepaskan.

faedah mendaftar ahli shaklee

Pembelian online dengan kad kredit atau debit, sila klik butang di bawah.


Cash on delivery (COD) di sekitar Kota Damansara, Subang Air pot, Bandar Utama, Sri Damansara, Sungai Buloh. Sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285. Konsultasi premium, khas buat semua pelanggan saya sahaja. 

Jangan lupa kongsikan artikel ini dengan klik butang Google+ atau Facebook kepada rakan-rakan anda. Siapa tahu, penulisan ini mampu membantu mereka yang memerlukan. Terima Kasih :)

8 ulasan:

  1. semoga kita di jauhkan dengan penyakit yang satu ini iya mba :)

    BalasPadam
  2. risau kalau demam....takut kena denggi..huhuh

    BalasPadam
  3. suami kawan baru je sihat dr demam denggi..risau betul skrg dah makin ramai yg kena
    mtk dijauhkan aminn

    BalasPadam
  4. memang bahaya kalau kena demam denggi ni kan sue..

    BalasPadam
  5. akk nnt kasi kita alamat yer...kita ade poskad cantik neuschwanstein nk kasi tau :D jangan lupa emel kita alamat tau :D

    siti.aisya.ibrahim@gmail.com

    BalasPadam
  6. memang banyak nyamuk la skrang Kak Sue.. dulu usually pukul 6 gitu mmg CT kena spray..
    skrang ni kul 6 skali kul 8 skali.. then kalo nak tido kadang2 spray jugak..

    itu pun diorang mai jejoget kat telinga haaaih.. lama tak fogging kawsan ni..

    BalasPadam