Salah Faham Tentang Penyusuan Susu Ibu

set triple m

1) Saya tidak mahu payudara yang kendur!
Yang sebenarnya, penyusuan susu ibu membantu anda kembali kepada bentuk badan asal dengan lebih cepat. Wanita yang payudaranya kendur selepas bersalin menyalahkan penyusuan susu ibu sedangkan hakikatnya ia disebabkan oleh faktor usia yang meningkat dan graviti.

2) Penyusuan susu ibu menyusahkan
Penyusuan susu ibu sebenarnya memudahkan anda. Anda tidak perlu membawa peralatan, tidak perlu risau tentang bekalan susu, penyimpanan atau penyediaan susu. Tambahan lagi, penyusuan susu ibu boleh dilakukan pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja dan ia tidak melibatkan kos!

3) Kenapa perlu susukan bayi sedangkan saya akan kembali bekerja?
Bekerja dan menyusukan bayi bermaksud anda perlu memikirkan tentang memmerah susu badan untuk dibekalkan kepada bayi sementara anda tidak ada di rumah. Anda perlu belajar memerah susu, menyimpan perahan susu dan belajar memberikan susu perahan kepada bayi anda. Ia mudah, memuaskan hati dan berbeza daripada apa yang anda fikirkan. Ia praktikal!

4) Penyusuan susu ibu mudah. Apa lagi yang hendak dipelajari?
Penyusuan susu ibu memang semulajadi dan mudah tetapi ia juga satu kemahiran yang perlu dipelajari. Dengan belajar, anda boleh lebih bersedia dan tidak mudah mengalah apabila timbul masalah.

5) Menyusukan bayi? Jangan haraplah. Tidakkah ia menyakitkan?
Hakikatnya, pada awalnya anda mungkin rasa sedikit bengkak. Akan tetapi, ia akan hilang selepas beberapa hari. Jika anda rasa sakit, ini mungkin disebabkan bayi tidak menghisap puting dengan betul.

6) Tapi wanita yang berpayudara kecil tidak boleh menghasilkan susu yang mencukupi!
Wanita yang berpayudara kecil boleh menghasilkan susu yang mencukupi. Saiz payudara dipengaruhi oleh tisu lemak manakala penghasilan susu bergantung kepada saiz kelenjar mamari di dalam payudara. kelenjar mamari adalah sama tanpa mengira saiz payudara.

0 Pembaca Setia:

Catat Ulasan