Bagaimana nak kumpul stok EBM yang banyak?

Bagaimana nak kumpul stok EBM yang banyak?

Bagaimana nak kumpul stok EBM yang banyak?

Bagaimana nak kumpul stok EBM yang banyak?

Bestkan melihat stok susu yang banyak macam gambar di atas. Saya kagum melihat ibu2 yang berjaya mengumpul stok susu yang banyak buat si manja tersayang. Walaupun bekerja, ianya bukan satu halangan untuk tidak berikan yang terbaik buat si manja anda. Hari ni saya kongsikan bagaimana mengumpul stok ebm yang banyak.Semoga peroleh manfaat.
 1. Yakin dengan diri sendri dan yakin rezeki utk anak datang dari Allah s.w.t 
 2. Mulakan memerah susu seawal yg mungkin. Ini bergantung pada hari ke berapa susu matang anda keluar semasa dalam pantang. Ini bagi mengelakkan anda stress akibat kekurangan stok susu semasa anda mula bekerja nanti.
 3. Tidak memberikan bayi anda susu perahan. Sebaliknya susukan bayi secara terus jika anda bersama bayi. Susu perahan hanya diberikan sekiranya anda berjauhan dengan bayi. (keluar bekerja/keluar seketika)
 4. Dapatkan pam yang bersesuaian yang membantu menjimatkan masa dan selesa. Namun bagi ibu yg mahir express susu menggunakan tangan kadang2 lebih byk hasilnya.
 5. Susukan bayi sambil mengepam. Sebelah susukan bayi, sebelah lagi pam. Dengan cara ini anda juga boleh menyediakan stok susu dengan lebih banyak.
 6. Memahami konsep demand & supply. Semakin banyak anda mengosongkan payudara, semakin banyak susu akan dihasilakan.
 7. Disiplin.! Jika anda seorang ibu yg bekerja, pastikan anda mengepam susu setiap 3 jam. Andaikata hari tersebut anda terlalu sibuk, anda seharusnya menggantikan sesi mengepam pada sebelah malam (bangun malam)
 8. Pastikan tiada negatif stok. Sekiranya bayi anda menyusu 12oz di siang hari, pastikan anda membawa pulang sekurang-kurangnya 12oz atau lebih.
 9. Minum air secukupnya atau perbanyakkan makanan seperti sup dalam menu harian anda.
 10. Perbanyakkan makanan yg mengandungi protein dan kalsium. Kerana komponen utama susu ibu adalah protein dan kalsium. Jadi ianya membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.
 11. Ambil suppliment/penggalak susu. Ini adalah alternative bagi memastikan tubuh anda sentiasa sihat dan cergas bagi menghasilkan susu dengan lebih banyak. Elakkan mengambil penggalak susu yg mengandungi dadah.
 12. Doa yang tidak putus. Baca surah Hujurat dan sapukan pada kedua2 belah payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Doa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.
 13. Sentiasa berfikiran positif. Bertenang dan bersabar jika mengalami dugaan semasa tempoh penyusuan. 
 14. Elakkan stress. Kerana stress hanya akan menyebabkan susu anda berkurangan.
 15. Berjumpalah dengan rakan2 yg menyokong penyusuan susu ibu. Supaya kite lebih bersemangat dalam meneruskan misi kite.
Semoga panduan ini dapat membantu ibu2 mengumpul stok susu dan berjaya dalam misi penyusuan sehingga 2 tahun dengan si manja anda inshaallah.

0 Pembaca Setia:

Catat Ulasan