ESP Shaklee: Keperluan Protein bagi Ibu Mengandung / Ibu Hamil


khasiat esp untuk ibu mengandung

Ramai wanita mahu memastikan bahawa mereka makan semua makanan yang betul, senaman yang cukup, dan mereka memberi perhatian kepada pemakanan kehamilan, untuk memastikan bahawa mereka adalah sihat, dan mengimpikan pengalaman bersalin yang baik. Dan sudah tentu, mereka mahu memastikan bahawa mereka melahirkan bayi yang sihat. Satu perkara yang mereka sedari adalah dengan mengisi tubuh mereka dengan protein.

Terdapat banyak faedah bagi ibu mengandung mengambil protein iaitu:

1) Protein membantu memelihara ibu tanpa lemak. Walaupun memang benar bahawa seorang wanita hamil harus bertambah berat badan untuk menyokong kehamilan, namun beliau perlu memastikan bahawa dia tidak mendapat terlalu banyak lemak atau terlalu banyak berat air. Protein membantu ibu berasa kenyang tanpa makan terlalu banyak makanan yang salah yang boleh menyebabkan isu-isu kesihatan dan ketidakselesaan.

2) Protein juga membantu untuk menstabilkan gula dalam darah ibu. Ia adalah biasa bagi sesetengah wanita untuk mendapat diabetes, yang sudah tentu adalah berbahaya untuk ibu dan anak. Apabila dia makan makanan yang kaya dengan protein, protein menstabilkan gula dalam darah, yang seterusnya menghalang kenaikan gula dalam darah seseorang. 

Jika ibu mengalami kenaikan gula dalam darah, dia akan mendapat gejala seperti pening, pengsan, lemah, mual, dan rasa lapar. Sebaliknya , apabila gula dalam darah beliau adalah yang sihat dan stabil, dia akan berasa penuh dengan tenaga, dan dia akan dapat bertahan dengan tugas hariannya.

3) Protein diperbuat daripada asid amino, dan asid amino adalah perlu bagi plasenta yang kuat dan sihat, serta pengeluaran sel-sel darah merah. Plasenta adalah membran yang membentuk di dalam rahim. Plasenta adalah di mana bayi mendapat makanan, dan juga sebagai bekalan oksigen, jadi ia amat penting bagi ibu untuk menghasilkan dan mengekalkan plasenta yang sihat dan stabil.

4) Protein membantu untuk perkembangan otak bayi. Otak bayi yang terdiri daripada sel-sel yang asalnya dihasilkan dari protein mula berkembang seawal persenyawaan berlaku lagi begitu juga ototnya. Oleh itu protein diperlukan oleh bayi untuk membina sel-sel ini dan sangatlah penting si ibu mendapatkan protein yang cukup ketika mengandung.

5) Protein perlu dalam penghasilan sel-sel kulit yang baru. Sel-sel kulit yang telah mati dan lama perlu diganti dengan sel baru. Parut juga berkurang kerana penggantian sel-sel baru ini. Tidak lupa juga kulit bayi di dalam kandungan. Bayi yang dilahirkan berpotensi mempunyai kulit yang mulus, gebu dan cantik

6) Protein membantu meningkatkan sistem imun badan si ibu. Ramai yang tidak tahu, selain Vitamin C, protein juga sangat bagus untuk menguatkan imuniti kita. Malah, protein lebih mudah di cerna oleh ibu hamil dan bayi yang dikandung.

Shaklee menawarkan serbuk protein terbaik berperisa vanilla yang rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid uric dan sangat  mudah diserap oleh tubuh manusia.

khasiat esp shaklee untuk ibu mengandung / ibu hamil

Berminat mencuba protein ESP Shaklee? Anda boleh menghubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue).

0 Pembaca Setia:

Catat Ulasan