Ekzema: Bahaya Krim Steroid

Assalamualaikum.

Biasanya kalau pergi klinik, doktor akan bagi krim sapu pada anak2 ekzema. Doktor akan pesan sapu nipis2 je. Tapi tak pernah diterangkan bahaya steroid dalam krim tersebut.


Sapu krim yang mengandungi steroid diakui ekzema akan cepat hilang, namun x tak lama selepas itu ekzema akan muncul kembali dan proses itu akan terus berulang malahan semakin merebak.

Sampai bila anda harus bergantung kepada krim steroid? Tahukah anda krim steroid tu bahaya?

Jemput tonton video ini untuk lebih faham.

video

Sebagai alternatif, bertukarlah kepada krim yang bebas bahan steroid antaranya:
1) Moogoo (boleh beli di sini)
2) Buds
3) Four Cow Farm
4) Atopiclair
5) Pevoo ( palestine extra virgin olive oil)
6) Virgin Coconut Oil Tropika

p/s: Sebelum menggunakan krim di atas, parents disarankan membuat patch test terlebih dahulu kerana takut anak ada alahan pada bahan2 dalam krim tersebut cthnya: susu, aloe vera dll.

Tips: Sebelum membeli apa2 krim, baca label terlebih dahulu pada botol tersebut. Elakkan bahan2 seperti dalam gambarajah di bawah.


Untuk menguatkan sistem imun badan anak, anda disarankan memberi prebiotik antaranya ialah:
1) Al manna
2) Lacto GG
3) Olivenol oil
4) Pevoo (palestine extra virgin olive oil)
5) Lacto 5


Untuk mengurangkan rasa gatal pada badan anak anda boleh mencuba:
1) Rendam anak mandi dengan Epsom Salt (ES boleh dibeli di Watson)
2) Rendam anak mandi dengan Roibos Tea (RT boleh dibeli di Giant atau Cosway)
3) Rendam anak mandi dengan diluted pottasium permanganate (boleh beli di farmasi)

Semoga entry ini memberi manfaat kepada anda di luar sana. Ingatlah, bahawasanya tiada jalan pintas untuk ekzema cepat pulih. Ibu dan anak harus mengawal pengambilan makanan, menjaga kebersihan dan berdoa memohon pada Allah diringankan penyakit ini.

Ibu2 andalah doktor kepada anak anda. Kuatkan semangat dan banyakkan bersabar. All the best :)

7 ulasan:

  1. Sebab tu doktor selalu pesan kan sapu nipis2. Bahaya juga tu...

    BalasPadam
  2. Aah mia..krim steroid kene sapu nipis2... cumanya nnt akan naik balik..tu yg kene rawat luar dan dalam..guna produk natural tp lambat sikit la nak baik :)

    BalasPadam
  3. yes CT suka produk produk tropika.. anak-anak buah memang guna produk tropika dari minyak telon ke sabun mandi. kekadang makcik diorang pun kidnep sekali lotion lah apalah. yang penting steroid free. efek bukan nampak skarang tp nanti nanti nun..

    BalasPadam
  4. Patut cikgu CT bau wangi mcm baby ;)
    Betul CT, effect dia kemudian hari..

    BalasPadam
    Balasan
    1. uuuit akak.. scary nyaaa sampai dapat bau hehehe

      Padam
  5. Nasib baik tak pakai lagi krim steroid ni.

    BalasPadam
  6. boleh share tak kat mana nak beli LactoGG?

    BalasPadam