PROSES kehamilan lazimnya membawa banyak perubahan sama ada dari segi emosi mahupun fizikal pada wanita. Kebanyakan perubahan itu bersifat sementara yang hilang selepas melahirkan anak terutama dari segi emosi.

Namun ada juga perubahan yang kekal dan sukar untuk dihapuskan seperti kesan parut rekahan kulit atau lebih dikenali sebagai stretch marks terutama di bahagian perut. Parut berlaku disebabkan ketika hamil kulit perut akan meregang dan pecah-pecah berjalur yang meninggalkan tanda tidak seronok dipandang.

Perunding Obstetrik & Ginekologi di Kuala Lumpur Fertility Centre, Dr. Helena Lim Yun Hsuen berkata, keadaan itu adalah perkara biasa dan ia berlaku pada kebanyakan wanita hamil. Katanya, dianggarkan antara 75 peratus hingga 90 peratus wanita mengalami rekahan pada kulit perut semasa mengandung.

"Kebiasaannya rekahan mula kelihatan pada trimester kedua atau ke tiga. Bermaksud ia mula muncul pada bulan keempat atau kelima. Ketika itu kandungan semakin besar membuatkan tahap regangan juga semakin tinggi," jelasnya.

Bagaimanapun menurut Dr. Helena, kemunculan rekahan juga bergantung kepada beberapa faktor berbeza seperti jenis kulit, keturunan, pemakanan dan penghidratan kulit. Katanya, sesetengah wanita mengalami masalah itu dengan teruk apabila parut rekahan kulit menjadi sangat nyata dan lebih ketara apabila usia kehamilan semakin meningkat.

"Keadaan ini memang sukar dielak, kerana rekahan pada kulit perut ini disebabkan oleh dua faktor. "Pertama, perubahan hormon ketika hamil yang menyebabkan tisu di bawah kulit menjadi lemah dan keduanya pertumbuhan dan pembesaran rahim meregangkan tisu di bawah kulit serta menyebabkan keadaan kulit perut pecah," ujarnya.

Namun katanya, wanita tidak perlu risau kerana mereka boleh mengatasi masalah yang dihadapi ketika hamil itu. Simptom-simptom rekahan jelasnya, boleh dielakkan dengan menyapu minyak seperti minyak zaitun dalam dua tiga kali sehari dari mula hingga ke akhir kehamilan.

Tetapi katanya, ia bukanlah membuahkan hasil 100 peratus dalam mengelak kesan parut itu. Namun, selepas kelahiran bekas parut akibat stret ini menjadi kurang sedikit. Sumber


Apa itu Stretch Mark?

Stretch mark atau tanda regangan adalah guratan kulit berpola memanjang tidak beraturan. Garis-garis tersebut bervariasi panjangnya dari beberapa milimeter sampai belasan centimeter. Sebagaimana diketahui, kulit terdiri dari tiga lapisan utama iaitu Epidermis, Dermis dan Subkutis atau hipodermis.

Stretch mark terjadi ketika lapisan dermis teregang melebihi daya fleksibilitasnya dalam waktu singkat. Akibatnya, dermis pecah sehingga membentuk stretch mark. 

Stretch mark sebenarnya hanya kerutan kulit, hanya lapisan dermis yang terpengaruh sedangkan lapisan epidermis di atasnya tetap utuh.

Stretch mark dapat hadir di mana saja pada tubuh Anda, tetapi yang paling lazim adalah di tempat-tempat di mana lemak tersimpan atau di bagian kulit yang sering teregang. Tempat yang paling umum adalah perut (terutama dekat pusar), payudara, lengan atas, lengan bawah, punggung, paha, pinggul dan pantat. Selain mengganggu penampilan,stretch mark tidak berisiko kesihatan.


Apa pula penyebab Stretch Mark?

Stretch mark biasanya disebabkan oleh pembesaran tubuh yang membuat kulit meregang. Biasa ibu-ibu yang hamil akan mendapati Stretch Mark dikawasan perut apabila perut semakin membesar. Selama kehamilan, dinding perut meregang untuk menampung rahim yang membesar. Stretch mark biasanya mulai terbentuk di trimester kedua kehamilan pada sekitar 50% ibu hamil.

Bagaimana untuk mengatasinya?
ESP (Soy Isolate Powder) - kerana ESP adalah PROTEIN... diet KEKURANGAN PROTEIN boleh menyebabkan KEKURANGAN KOLAGEN...Kolagen bersama-sama keratin menjadikan kulit kuat dan anjal dan secara tak langsung membantu mengurangkan kedutan (stretch mark)… Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan... Ohhh tidakkk… 

Jom baca testimoni ini.. (klik imej untuk lebih jelas)


Untuk kulit yang anjal, gebuu, halusss... Jom mulakan dari sekarang...

Sila klik sini untuk order ESP.

Sebarang pertanyaan atau masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 


Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.

Assalamualaikum..

Apa faedah menjadi ahli Shaklee?
Shaklee menawarkan 3 C buat semua pengedar sah Shaklee yang layak iaitu:
1. Cash
2. Car [ bonus kereta]
3. Convention [ percutian]

Apa yang dimaksudkan dengan CASH? Shaklee menawarkan 2 jenis bonus tunai. Satu melalui jualan dan satu melalui kepimpinan.

Bonus tunai akan dibayar apabila pengedar mencapai minima syarat belian 150 uv @ point iaitu lebih kurang RM470 pembelian dalam satu-satu bulan. Bonus dibayar berdasarkan point belian. Banyak belian maka banyak bonus yang diperolehi.

Bonus kepimpinan dibayar sekiranya kita mempunyai sebuah organisasi dan telah melahirkan pemimpin yang efektif.

Namun adilnya Shaklee ialah, walaupun kita mempunyai organisasi yang besar namun sekiranya kita tidak membuat sebarang jualan, maka tiada sebarang bonus yang diberikan. Seorang downline boleh mendapat bonus lebih besar dari uplinenya sekiranya downline itu bekerja lebih keras dari uplinenya. Jadi, tiada istilah orang di atas akan sentiasa berada di atas kalau tidak berusaha ya.

Adakah Shaklee memberikan sebuah kereta untuk CAR BONUS?
Sebenarnya Car Bonus yang dimaksudkan ialah bayaran tunai untuk membayar duit bulanan kereta sekiranya kita membeli kereta. Namun sekiranya kita tidak membeli apa2 kereta maka duit itu boleh digunakan untuk kegunaan lain. Bagaimana nak dapat bonus kereta ini? Bonus ini boleh diperolehi apabila kita layak dan telah melengkapi syarat jualan yang ditetapkan. [ Sila refer upline anda untuk lebih lanjut].

Bagaimanakah yang dimaksudkan dengan PERCUTIAN PERCUMA?
Bagi mereka yang serius berbiz dan memastikan mereka layak mendapat pangkat minima Supervisor serta efektif setiap bulan, Shaklee akan memberikan point untuk percutian pula. Percutian ada untuk dalam negara dan luar negara.

Sebagai contoh percutian percuma yang ditawarkan untuk tahun 2012 ialah Pulau Langkawi (dalam negara), manakala untuk luar negara pula ialah Umrah / London Paris. Penginapan, pengangkutan dan makan disediakan dengan baik sekali. [ Sila refer upline untuk mengetahui lebih lanjut]


Mahu menyertai kami ?
Kami memberikan panduan serta tunjuk ajar secara online dan offline. Kami menekankan konsep sejahtera dan harmoni. Usaha adalah sebahagian yang dituntut apabila kita mahu mengubah nasib diri dan keluarga. Anda boleh baca info lanjut mengenai keahlian Shaklee di sini!

Boleh emailkan kepada saya sekiranya anda ingin menyertai kami.
salsabila_85@yahoo.com atau sms 013-4774 285
Assalamualaikum..

Saya jarang kongsikan keistimewaan jadi ahli Shaklee. Tapi disebabkan ada yang bertanya, maka saya kongsikan di sini ya.


1. BERAPA MEMBERSHIP FEE?

- Registration fee cuma rm75 (comes with kit,product catalog,etc). Kalau nak jadi member secara PERCUMA, beli barang2 lebih dari RM660 then boleh register secara percuma seumur hidup!!!


2. SETAHUN SEKALI KE KENE BAYAR FEE NI?

- Tak perlu bayar.


3. POINT SHAKLEE TU BOLEH REDEEM? DAPAT APA?

- Dalam Shaklee, takde sistem redeem barang2 ni…tapi diberi cash back….after kumpul certain2 point that month…dia akan calculate dan kasi reward dlm bentuk cash (RM).


4. PRODUK SHAKLEE ADA VITAMIN JE KE?

- Produk Shaklee bukan ada vitamin2 je,tapi ada skin care,prosante hair care,air purifier,best water filter, laundry concentrate,dish concentrate,….(boleh KLIK SINI untuk baca di laman web rasmi Shaklee).


5. APA LAGI KELEBIHAN?

- Dapat purchase barang2 Shaklee 15% lagi murah (anda yang membeli melalui saya sekarang pon memang dah dapat diskaun 15% nih..tak perlu jadi member pun takpe kalau untuk kegunaan sendiri)..tapi kalau ade ID sendiri kan senang..bleh share dgn famili,kawan2….


6. KENE MAINTAIN POINT SETIAP BULAN NI

- Kalau anda sekadar consume utk diri sendiri dan famili..tak perlulah nak runsing2 nak maintain point..melainkan anda mmg berazam nak buat bisnes..haa..tu lain cerita..


7. PERLU KE JADI MEMBER…SAYA BUKAN NAK BERNIAGA..SAYA NAK MAKAN JE….

- Kalo rasa nak consume je, dan taknak buat bisnes..pun takpe..consume jerla…takda paksaan untuk buat bisnes..tp mcm saya ckp tadi bila ada ID sendiri, boleh gune utk sendiri dan famili..kumpul2 point dapat cash back dari SHAKLEE..

Senang cerita..kite beli2 barang ..kita beli, kwn2 kita beli, family kita beli guna ID kita sendiri…then point kita pun dah ada 600….then next month automatik Shaklee kasik balik rm200..(lebih kuranglaa..ada formulanya)… okayla kan..sapa nak kasi? Bukan kita pulun cari org..cume share dgn kawan2..dengan cash back tu..suke hatilah nak beli apa pun…or at least cover budget beli supplemen takdela usik duit gaji..hihi..


8. KENA CARI DOWNLINE KE BILE DAH JADI AHLI?

- Inilah keistimewaan Shaklee. Anda tak perlu bersusah payah ke sana ke sini nak cari orang untuk jadi downline anda. Tak wajib pon cari downline..Bagi yang nak buat bisnes pon, anda tak terikat dengan syarat perlu cari downline. Kerana tanpa downline pon anda boleh berjaya! Tu yang best jadi ahli Shaklee nih…Tapi kalau ada downline pon takde salahnya…kita kongsi2 kebaikan kan?


9. KALAU TAK BELI APE2 BULAN TU..MATI TAK KEAHLIAN SAYA?

- Tak mati pun..dan tak wajib pun beli ape2 setiap bulan..
Kesimpulannya, kalau anda dah memang consume Full Pack atau yang memang bercadang nak consume Full Pack, tak rugi pon kalau jadi ahli…berbaloi-baloi!!!

Sekadar menjawab beberapa persoalan.

Berminat?

Hubungi saya di salsabila_85@yahoo.com atau SMS ke 013-4774 285

Masalah picky eater di kalangan kanak-kanak seawal usia 1 hingga 6 tahun adalah sesuatu yang sering terjadi. Karenah anak-anak yang menolak untuk makan atau memilih makanan telah menghalang pertumbuhan badan dan minda yang sihat serta melemahkan sistem imun kanak-kanak.

Tuntutan pemilihan variasi makanan yang berkhasiat dalam piramid makanan diabaikan oleh ibu bapa dalam melayani ragam mereka. Akibatnya anak-anak sering terkena penyakit, mudah demam, sukakan makanan ringan, kurang cergas dan cerdas.

Ketahuilah ibu bapa bahawa kercerdasan dan kecergasan anak anda adalah daripada makanan yang baik. Makanan yang tidak berkhasiat terutamanya makanan ringan terdedah kepada risiko pencemaran biologi dan kimia yang memberi kesan kepada kesihatan. Bagi ibu bapa sudah tentu terganggu juga emosi dan urusan harian kita sekiranya anak-anak tidak lalu makan, sering sakit, malas, dan lemah. 

Justeru itu, saya ingin berkongsi kegembiraan ibu bapa yang menggunakan MealShakes dalam menangani masalah picky eaters ini. (Klik imej untuk lebih jelas)








Alhamdulillah bestkan tengok ibu-ibu yang telah mencuba dan berjaya menangani masalah picky eater ini. Jom kita tengok apakah kandungan Meal Shakes yang membantu ibu-ibu ini.
  • Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
  • Sumber yang kaya dengan kalsium, fiber dan protein.
  • Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
  • Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.
Berfungsi sebagai supplement yang memberikan nutrisi yang baik dan boleh diambil bersama makanan atau minuman kegemaran anak anda. Meal Shakes juga membekalkann 30% nilai harian (DV) bagi protein yang diperlukan. Meal Shakes juga bukan sahaja membantu mempertingkatkan sistem imun dan menambah selera anak-anak anda tapi juga membantu menangani masalah eczema dan penyakit kulit serta memberi tenaga berpanjangan kepada mereka. Bagi anak-anak yang kerap demam berikanlah makanan berkhasiat ini kepada mereka, Insya Allah kesan yang positif kepada anak-anak anda. (Klik imej untuk lebih jelas)


Jadi berikan pelaburan yang bijak dan berkhasiat untuk yang anak tersayang. Meal Shakes boleh diambil seawal usia 1 tahun. Cuma campurkan ke dalam susu setiap pagi, rasa sedap seperti aiskrim vanilla boleh dijadikan sarapan yang enak dan berkhasiat. Harga yang berpatutan untuk nilai yang tidak terhingga.

Bila sebut aje pasal ESP, memang ramai yang dah tahu dengan pelbagai manfaatnya. ESP yang sangat berkhasiat dan terbukti membantu seluruh dunia lebih daripada 50 tahun !!! Hebatkan? Mana ada produk yang bertahan sehingga 50 tahun kehebatannya?? TAK PERCAYA??

Bagi yang belum tahu ESP merupakan:
  • kacang soya RENDAH LEMAK dan berkhasiat untuk seisi keluarga. Suami, ibu mengandung dan anak-anak berusia setahun ke atas pun boleh ambil ESP untuk kecantikan kulit dan menambah tenaga.
  • mengandungi 9 asid amino penting dalam yang tidak dapat dihasilkan oleh badan
  • merupakan sumber protein yang lengkap bagi kesihatan yang sempurna dan berupaya menampung kekurangan protein yang menyebabkan kulit kusam, berjeragat, berparut dan kurang anjal
  • setiap hidangan membekalkan kalsium sehingga 50% bagi menyokong perkembangan tulang yang sihat
  • hidangan yang lengkap bagi yang tidak sempat bersarapan dan berpuasa kerana mengandungi sumber nutrien yang diperlukan oleh tubuh
Ramai yang telah mengamalkan ESP dan pengambilannya memberikan 1001 manafaat kepada pengguna. Secara asasnya protein adalah 'makanan' terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel. Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu badan yang lama atau tua dengan tisu-tisu yang baru, menggantikan tisu-tisu yang rosak atau cedera dengan tisu-tisu yang baru.

Testimoni 1: ESP Kuatkan Antibodi dan Elak Rambut Gugur !!!

antibodi badan, tiada rambut gugur

Testimoni 2: ESP Kulit Semakin Lembut

soft skin

Testimoni 3: ESP Mengetatkan Vagina (Miss 'V')

hubungan intim suami isteri

Testimoni 4: ESP Tiada Lagi Rasa Letih dan Mengantuk


rasa bertenaga di pejabat
Alhamdulillah ESP telah membantu mommies dalam banyak masalah. Jom dapatkan ESP sekarang!! Pelaburan yang sangat berbaloi. Anda pasti suka.

Sila klik sini untuk order ESP.

Sebarang pertanyaan atau masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 


Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.

Salam Mommies. Bagi ibu-ibu yang mempunyai anak yang kurang selera makan, kurang berat serta sistem imun yang lemah anda boleh cuba Mealshakes dan immune booster Nutriferon


Diperkaya dengan khasiat berikut:
  • Nutrisi Lengkap- Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.
  • Membekal Nutrisi kepada Sel Tubuh- Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.
  • Membantu Tumbesaran- Mengandungi asid folik, boitin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.
  • Antioksida- Mengandungi vitamin A,C,E, zink, selenium yang merupakan agen antioksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.
  • Mengembalikan Seri Wajah- Mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik.
  • Detoksifikasi- Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.
  • Kelazatan Rasanya- Minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktos semulajadi; penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan. Lazat untuk dinikmati oleh semua golongan.

Jom tengok testimoni mommies di luar sana yang telah menggunakan produk ini untuk anak yang kurang selera makan dan sistem imun yang lemah:  (Klik imej untuk lebih jelas)







Mommies yang ada anak kurang selera makan dan sistem imun yang lemah tak perlu gusar lagi !!!!
Assalamualaikum buat semua pembaca Sihat itu Nikmat. Sebelum ini saya ada kongsikan resepi masker esp dan lagi masker esp serta vitamin e. Hari ni saya akan kongsikan resepi masker alfalfa pula. Siapa rajin dia akan dapat kesan LEBIH BAIK :)

Sharing dari salah seorang customer Shaklee. Tengok kulit dia, Halusssss sangat kan? Saya pun belum pernah buat masker yg ada Afalfa sekali ni. Boleh try malam nnt..Jom korang, sama-sama bermasker :)  (Klik imej untuk lebih jelas)

masker alfalfa, masker esp, masker vitamin e

Bahan-bahan yang diperlukan:
ESP +ALFALFA +Vit E Shaklee

ESP - pencerahan kulit
Alfalfa - buang minyak2 lebih
Vit E - awet muda + kecutkan jerawat (if ada) + hilangkan parut (if ada)

Cara-cara:
step 1: 1sudu ESP + 1biji Alfalfa + 1biji vit E di cucuk letak dlm mangkuk
step 2: picit vit E yang dah cucuk + bahan td dgn sedikit air
step 3: kacau semua sampai rata
step 4: sapu kat muka
step 5: cuci dan bilas dgn air.. :)
SEGAR BUGAR suda...even baru balik kjew…

Jika anda nakkan kulit sehalus dan secantik cik Faizah kita ni, apa kata anda mencuba masker alfalfa ni, pasti kulit anda menjadi semakin halus,gebu dan cantik. Selamat mencuba :)
Salam semua. Hari ni saya ingin berkongsi cerita mengenai set slimming shaklee pula. Dah lama sangat tak berkongsi entry tentang ini. Best tau bagi wanita dapat kurus dan muatkan balik semua pakaian yang lama. Semestinya keyakinan diri semakin meningkat, lebih ceria, terasa lebih sihat dan bersemangat. Saya sudah merasainya, begitu juga pelanggan-pelanggan Shaklee. 

Apa yang beliau ambil? Pastinya ESP, Cinch Shake, Lecithin, Omega dan Alfalfa. (Klik imej untuk lebih jelas)

set penurunan berat badan


Bagi yang tidak menyusu, Cinch Shaklee merupakan pilihan terbaik. Best tau, di US ramai yang mempunyai masalah berat badan turun berkilo-kilo dengan Cinch. Tak percaya anda boleh search di You Tube tentang Cinch ini. Oh ya! Anda yang amik Cinch ni tak perlu risau tentang bentuk badan sebab fungsi Cinch ni memang untuk SHAPE-UP badan kita.

CINCH shake mengandungi LEUCINE yang memelihara otot semasa proses pembakaran lemak.. dan anda semua tau kan OTOT lebih berat berbanding LEMAK. So, itulah beza Cinch Shake berbanding protin shake lain yang terdapat di pasaran. Didatangkan dalam tiga perisa, pilih mana yang berkenan. Most customer OLINE SHOP jatuh cinta dengan perisa Caffe Latte :-)      (Klik imej untuk lebih jelas)

body perfector programme, shape up set

Berminat mencuba Set Slimming Shaklee. Hubungi saya untuk konsultasi dan pesanan anda. Dapatkan tips dan RAHSIA KURUS dan menurunkan berat badan dengan setiap pembelian dari OLINE SHOP.
Salam Mommies. Mungkin mommies yang baru tertanya-tanya adakah saya perlukan supplement untuk membanyakkan susu? Sebenarnya prinsip asas dalam penyusuan yang anda perlu tahu untuk membanyakkan susu adalah menyusu sekerap yang mungkin dan pam secara konsisten mengikut jadual, minum air yang banyak dan bersukat antara 3 hingga 4 liter sehari dan yang paling penting permakanan yang berkhasiat dan seimbang untuk memastikan badan yang cukup sihat menghasilkan susu yang berkualiti untuk bayi. 

Ramai mommies yang gagal untuk mengambil makanan yang berkhasiat kerana terikat dengan peraturan berpantang, ingin menguruskan badan dengan segera dan penyediaan makanan yang tidak segar dan berkualiti. Jadi semestinya keputusan untuk mengambil supplement bagi tujuan membekalkan nutrien tambahan yang diperlukan oleh badan untuk menghasilkan susu yang banyak boleh dibuat. Pilihan di tangan anda mommies. Namun ramai yang telah berjaya dengan izin Allah dan bantuan Set Penyusuan Shaklee. Jom tengok testimoni hebat ni.. (klik imej untuk lebih jelas)

set breastfeeding shaklee


set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

set breastfeeding shaklee

Bagi yang ingin bertanya tentang Set Penyusuan ini, sebagai pelanggan OLINE SHOP anda juga layak mendapat konsultasi percuma dan tips banyakkan susu dari kami.

Mak...Ibu...Ummi...Mama...Mommy....semuanya membawa maksud yang sama. Cuma bunyi nyer ajer yang tak sama ... :-) Hari ni saya kongsikan sebuah cerita keprihatinan seorang anak kepada emaknya. Dia membelikan satu canister ESP kepada emak yang disayanginya. Jom kenali apa itu ESP?


ESP adalah makanan utama dalam program Shaklee. 
  • merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. 
  • memberi tenaga yang berpanjangan
  •  membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak
  • mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan
  • diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa
  • ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. 
Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Perkongsian testimoni dari Aini: (klik imej untuk lebih jelas)

Hasil makan ESP di mana ianya memberikan kesan yang baik untuk hormon - kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan Isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.

Selagi orang tua kita masih hidup, seboleh mungkin kita gembirakan lah hati mereka. Setidak-tidaknya belikan suplemen untuk kesihatan mereka. Mereka tak pernah meminta tapi kalau anak yang bagi hati ibu mana yang tak gembira kan. Tanda ingatan dan kasih sayang kita buat mereka.

Jom contohi sikap macam Cik Aini. Sama-sama kita rebut pahala berbakti pada kedua iba bapa kita.

Berminat mencuba ESP ?

Sila klik sini untuk order ESP.

Sebarang pertanyaan atau masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 


Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.

Salam mommies, seronoknya arini ada perubahan besar kepada pelanggan Shaklee. Siapa tak nak kan dalam masa yang sama kulit cantik badan slim dan dapat menyusukan si manja. Saya sendiri dah melaluinya, penurunan berat badan yang ketara dan perubahan kulit daripada kusam tak bermaya dan kini cerah berseri-seri.Tahniah kepada Qaseh Iffat kerana melalui perubahan dengan produk Shaklee. Setiap kejayaan mesti ada RAHSIA nya dan hari ini saya ingin berkongsi RAHSIA kejayaan pelanggan Shaklee ini.

Sebelum tu jom tengok dulu perubahannya..(klik imej untuk lebih jelas)

Waah..pada asalnya sis kita ni memang dah cantik tapi lepas menggunakan Shaklee menjadi lebih cantik dan slim lagi. Jelas kan perubahan di kulit dan bahagian pipi. RAHSIA nya Set Penyusuan 3M yang membantu mempercepatkan penghasilan susu selain sangat membantu dalam menampung kekurangan protein dalam badan. Protein membantu menyihatkan sel badan kita dan membina otot serta menganjalkan badan. Jadi bahagian yang menggelaber seperti dagu, perut dan payudara akan semakin anjal dan tegang.

Bagi slimming utk ibu menyusu, pelanggan ini telah menggunakan Omega. Seperti yang diketahui Omega berfungsi selain daripada membekalkan DHA & EPA kepada bayi yang kita susui, Omega juga membantu membakar lemak. BONUS bagi yang tidak berpantang dengan betul terutamanya bersalin czer atau premature kerana tidak berbengkung dan tidak makan ubatan tradisional yang boleh memanaskan badan. Omega sangat membantu mengoptimumkan suhu badan dan menghilangkan rasa lenguh, kebas dan kesejukan selepas bersalin.

Untuk kulit yang menarik ramai tidak sedar kehebatan Vitamin E. Dipercayai berdekad lalu Vitamin E Shaklee dengan ekstrak biji anggur ini membantu mencantikkan kulit dan menghilangkan parut dan kombinasi Chewable Vita C yang sesuai untuk dewasa, kanak-kanak dan seisi keluarga ini menjadikan kulit anda lebih cantik dan lembut.

Anda perlu mencuba produk-produk ini bagi merasai perubahannya sendiri. JOM CIPTA RAHSIA KEJAYAAN KITA. Hubungi saya untuk konsultasi percuma beserta pesanan anda.


Salam semua. Hari ni saya kongsikan set b iaitu salah satu set dalam set breastfeeding shaklee. Boleh rujuk entry yang sebelum ni di sini dan sini. Pengambilan supplemen untuk penyusuan bukan sahaja untuk meningkatkan hasil penyusuan tetapi yang lebih penting adalah untuk kesihatan ibu & bayi itu sendiri. Tentunya itu antara sebab ibu-ibu memilih untuk menyusukan sendiri bayi.

Set B
Terdiri dari Vitalea, B complex, Vitamin C & Alfalfa
Siapa yang perlukannya?
1. Ibu yang tiada masalah penyusuan. Bermakna setiap kali pam/ perah hasilnya melebihi 3oz.
2. Ibu yang mahu memperkayakan nutrisi susuibu.
3. Ibu yang sihat dan mahu kekalkan kesihatan. 

Vitalea atau Multivitamin – Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ianya tidak diperolehi daripada diet harian. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh. 

Vitamin C – Dalam satu kajian terhadap para ibu yang menyusui bayi dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu, menyusui bayi secara ekskusif dapat melindungi bayi anda dari kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat. 

Vitamin B kompleks – Vitamin B kompleks merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B kompleks untuk memberikan khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu. 

Alfalfa – Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semua bahan-bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.

Testimoni pengguna set b: (klik imej untuk lebih jelas)


set b, set penyusuan shaklee

set b, set penyusuan shaklee

set b, set penyusuan shaklee

set b, set penyusuan shaklee

Vitamin ini hanya membantu agar si ibu itu kekal bertenaga, energetic, ceria dan bersemangat sepanjang hari. Bila si ibu itu sihat dan bersemangat, pasti matlamat penyusuan 2 tahun menjadi sasaran walau apapun dugaan yang datang.

Dua tahun tu tak lama….satu kepuasan bila kita menjayakannya. Bagi yang belum pernah, teruskan usaha. Doa saya sentiasa mengiringi kalian!

Anda ingin mencuba set b breastfeeding shaklee. 

Sila klik sini untuk pembelian.

Sebarang masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). 


Alhamdulillah semakin ramai ibu-ibu menyusu telah jatuh cinta dengan set triple m yang superb ini. Kenapa saya dan ibu-ibu menyusu mengatakan set 3M ini superb? Kerana kebaikannya tidak terhad dalam membantu dan mengatasi masalah penyusuan semata-mata.

Sebaliknya, banyak lagi manfaat lain yang boleh diperolehi oleh pengamalnya dengan syarat mestilah di ambil secara konsisten dan juga memastikan pengambilan air kosong sebanyak 3L sehari. Ok, baiklah sebelum ini sudah banyak kali saya kongsikan tentang bagaimana Set 3M ini mampu merangsang dan mempercepatkan penghasilan susu serta menjadikan susu ibu lebih pekat, lemak dan berkrim, entri pada kali ini akan difokuskan pada manfaat selain penyusuan pula.

Namun sebelum itu, jom kita tengok apakah vitamin yang terdapat dalam set 3M ini.

set banyakkan susu, set booster susu,set terlaris,set breastfeeding shaklee
Berikut saya senaraikan kebaikan dan manfaat pengambilan Set 3M selain daripada penyusuan khusus buat si ibu:

  • ESP juga mampu membuat si pengamalnya merasa kenyang lebih lama. Jadi secara tak langsung, ianya merupakan minuman yang sangat sesuai untuk ibu-ibu menyusu yang ingin menurunkan berat badan selepas bersalin 
  • ESP membantu dalam pembentukan sel-sel baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak atau mati. Perkara ini penting kerana sel-sel baru yang lebih sihat boleh menjadikan badan kita lebih sihat dan mampu berfungsi pada tahap yang lebih optimum
  • ESP membantu meningkatkan kadar kesuburan 
  • ESP dan Vitamin C mampu membuatkan si ibu memperolehi kulit yang cantik, gebu, licin dan cerah 
  • Vitamin C membantu meningkatkan daya imuniti si ibu dan menjadi alternatif yang lebih selamat sekiranya anda diserang selsema 
  • Vitamin C adalah salah satu agen anti-oksida yang baik yang dapat melindungi sel-sel daripada radikal bebas dan secara tidak langsung mampu mengurangkan risiko kanser 
  • Alfalfa baik untuk mengatasi masalah seperti alahan, resdung, keputihan dan asthma. Alfalfa juga mampu bertindak sebagai agen detox yang lembut dan membantu melancarkan proses pembuangan
  • Ostematrix sangat baik untuk mengatasi masalah sembelit, senggugut, memberi tidur yang lebih lena, membantu mengatasi osteoporosis, sakit belakang dan pinggang 
  • Vitalea dengan formula zat besinya dapat mengatasi masalah kelesuan dan keletihan akibat kekurangan darah 
  • B Complex membantu badan menjadi lebih bertenaga selain menjadi agen penenang dan anti-stress yang baik
Banyak lagi faedah-faedah lain yang dapat kita perolehi apabila mengamalkan set 3M ini. Ternyata kebaikannya membuatkan set penyusuan ini sangat berbaloi dan 'value for money' untuk dimiliki walaupun pada mata kasar set ini agak mahal.

Namun jika dibuat kira-kira, full set mampu bertahan antara 4-6 bulan sementara manfaatnya pula pelbagai. Ini adalah kerana bukan saja susu boleh jadi banyak sehingga penuh satu deep freezer malah kesihatan si ibu juga bertambah baik. Jadi bukankah itu satu pelaburan yang bijak?

Oleh yang demikian, kepada ibu-ibu menyusu yang masih teragak-agak untuk mendapatkan set penyusuan ini, usah bertangguh lagi untuk memiliki set 3M ini sekarang.

Dan buat para suami yang menyokong penyusuan susu ibu, apa kata anda hadiahkan set 3M kepada isteri anda sebagai tanda sokongan kepada isteri anda selain pengikat kasih sayang keluarga anda.

Selain memberikan faedah kebaikan kepada ibu, anak juga turut mendapat kebaikannya melalui susu ibu. Dengan 1 set 3M ini, ibu dan anak sama-sama menikmati kebaikannya. Berbaloi-baloi bukan....

Berikut saya kongsikan komen seorang pengguna yang telah mencuba Set 3M ini ...

esp,alfalfa,b complex,vit c,vitalea iron formula

Dah cukup yakin dengan kehebatan Set 3M ini? Anda mahu memiliki set 3M ini? Jadi jangan tunggu lama-lama ok. Setiap pembelian Set 3M akan disertakan dengan jadual pemakanan yang betul, jadual mengepam dan tips eksklusif penyusuan. Wah macam-macam yang anda akan dapat dengan pembelian Set 3M ini. Memang superb dan sangat-sangat berbaloi ... setanding harga dan kualitinya.

Anda berminat mencuba set triple m ini?

Klik sini untuk order.

Sebarang pertanyaan atau masalah sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue).


menyusukan semula bayi dengan susuibu


Relaktasi ialah proses menyambung semula penyusuan susu ibu selepas susu berkurangan atau kering berikutan kurangnya atau tiada langsung penyusuan langsung selama beberapa minggu atau bulan.

Sebab sebab ibu mahu memulakan relaktasi antaranya ialah bayinya tidak boleh menerima susu formula (formula intolerance), keadaan kesihatan ibu dan anak, perubahan rumah mahupun tempat kerja dan keinginan untuk menyusukan semula anak selepas bercerai susu(weaning) terlalu awal.

Relaktasi biasanya melibatkan 2 inisiatif:

1. Membawa bayi supaya mahu semula minum daripada payudara ibu.
2. Meningkatkan semula produksi susu ibu supaya ibu berupaya menyusukan anaknya secara eksklusif tanpa suplemen lain (terutamanya susu formula)
Secara keseluruhannya, artikel ini ditulis bagi menjelaskan kedua dua inisiatif di atas.

Kenapa Mahu Relaktasi

Relaktasi tidak mudah.Walaubagaimanapun hampir 75% peratus ibu yang mencuba relaktasi mendapati ianyanya adalah pengalaman yang positif (samada berjaya eksklusif ataupun tidak). Secara keseluruhannya, relaktasi lebih mudah dijayakan sekiranya fokus ibu ialah kepuasan menyusukan anak sendiri dan mengetahui yang anaknya menerima khasiat susu ibu berbanding kemahuan ibu untuk menghasilkan susu yang banyak.

Umur Bayi

Semakin muda bayi itu, semakin mudah proses relaktasi berlaku. Ini adalah kerana bayi perlu menghisap secara terus daripada payudara ibu sebagai syarat utama untuk penghasilan susu.
• Bayi di bawah 3 bulan lebih mudah untuk dipujuk untuk menyambung penyusuan
• Bayi di atas 6 bulan agak sukar untuk dipujuk
• Bayi yang pernah menyusu susu ibu sebelum ini lebih mudah dipujuk berikutan applikasi penyusuan daripada susu ibu dan botol adalah berbeza

Berapa Lama Ianya Akan Berhasil?

Sebaik baiknya luangkan masa 2 minggu bersama bayi sepanjang proses relaktasi.
Sebagai anggaran, jumlah masa yang akan diambil untuk memulakan semula penyusuan secara eksklusif ialah sama dengan masa yang telah diambil semasa penyusuan terhenti.
Ramai daripada ibu yang relaktasi mengambil masa kurang daripada sebulan untuk mengembalikan bekalan susu mereka.
Dalam kes saya, saya mengambil masa 2 minggu untuk memastikan saya menyediakan susu yang cukup untuk bekal bayi selama saya bekerja(18 oz untuk 10 jam) tanpa perlu ‘backup’ dengan susu formula.

Bagaimana Harus Saya Memulakannya?

• Dapatkan panduan daripada Kaunselor Laktasi yang bertauliah untuk sebarang konsultasi samada ibu dan bayi mengalami masalah lain (seperti keliru puting) bagi membantu proses relaktasi yang lancar
• Dapatkan pam elektrik yang berstandard hospital yang membolehkan pengepaman serentak untuk ibu mengepam 8 ke 12 kali sehari. Ianya penting untuk mengelakkan kes seperti puting luka.
• Banyakkan sentuhan kulit ke kulit antara ibu dan bayi
• Tawarkan (offer) payudara dengan cara menggeselkan puting di pipi bayi selang 2 jam sekali
• Beri bayi menghisap secara terus selama 20 minit atau lebih pada satu payudara
• Tawarkan (offer)payudara sebelah lagi sekiranya bayi masih mahu menyusu
• Pam kedua dua belah payudara selama 20 minit selepas menyusukan bayi
(Nota: Prinsip penyusuan susu ibu ialah susu akan makin bertambah sekiranya payudara dikosongkan dengan berkesan)

• Ibu digalakkan mengepam 20 minit pada waktu malam (12 pagi – 6 pagi) selepas menyusukan bayi dimana produksi susu agak tinggi pada waktu itu
• Sekiranya bayi terlalu marah dengan pengeluaran susu yang lambat, berikannya 1 oz susu formula di dalam cawan kecil (untuk alas perut), dan cuba sambung dengan menawarkan payudara semula.
• Elakkan penggunaan puting palsu(pacifier) mahupun botol. Kerana payudara ibu memerlukan stimulasi yang secukupnya daripada bayi.
• Panduan : Sepanjang 2 minggu bersama bayi, susukannya secara terus di samping mengepam dimana susu yang dipam akan dibekukan sebagai stok semasa ibu memulakan bekerja nanti.
• Anggaran susu perahan yang perlu ditinggalkan : 10 jam = 12 oz – 18 oz (kuantiti mungkin berubah mengikut usia bayi dan masa meninggalkan bayi)

Pengamalan Kangaroo Care semasa proses relaktasi


letakkan bayi di atas dada ibu tanpa memakai baju

• Bayi hanya dipakaikan lampin untuk memperbanyakkan sentuhan kulit ke kulit dengan ibu di mana ibu juga berkeadaan bare chest
• Ibu mendukung bayi sebanyak mungkin (semasa menonton televisyen, membaca majalah mahupun tidur)
• Bagi membantu, bayi boleh dibawa didalam sehelai kain seperti pouch atau kain batik
• Tiada had waktu maksima untuk kangaroo care
• Selain daripada kebaikan kangaroo care seperti menstabilkan pernafasan, denyutan jantung dan suhu bayi, cara ini juga dapat menserasikan bayi dengan bau ibunya.
• Kangaroo care adalah ‘easy-access’ bayi kepada susu ibu dimana secara tidak langsung akan meningkatkan produksi susu ibu.

Bagaimana Ibu Mengekalkan Produksi Susu Selepas Mula Bekerja?
• Pam 3 jam sekali (20 minit setiap sesi) semasa di ofis
• Sentiasa bertenang
• Mengamalkan cara pemakanan yang sihat
• Minum 8 gelas air sehari

Indikasi Cukupkah Susu Ibu?
Susu yang terhasil akan bergantung kepada :
• Keberkesanan penyusuan bayi tersebut seperti lekapan (latch-on) yang betul, masa yang diluangkan untuk setiap sesi, dan adakah bayi menolak mana mana sesi penyusuan
• Kekerapan stimulasi terhadap payudara ibu. Stimulasi dari pam membantu dalam peningkatan penghasilan susu walaubagaimanapun penyusuan terus daripada bayi lebih berkesan.
• Respon fizikal ibu terhadap stimulasi. Setiap ibu mempunyai kadar respon penghasilan susu yang berbeza beza walaubagaimanapun prinsip penghasilan susu tetap sama iaitu ‘supply and demand’
• Simpan rekod susu formula dan susu ibu yang diberikan sepanjang minggu dimana pemberian susu formula dikurangkan sedikit demi sedikit hari demi hari.
• Bayi yang mendapat cukup susu akan mempunyai sekurang kurangnya 6 lampin basah sehari.
• Najis bayi akan semakin cair, berwarna kuning cair dan semakin kurang berbau berkadaran dengan pertambahan jumlah susu ibu yang diminumnya.
• Berat dan panjang bayi stabil pada setiap kali lawatan klinik.

Alternatif lain?
Terdapat beberapa cara yang dipercayai boleh menambahkan produksi susu ibu. Walaubagaimanapun, suplemen suplemen ini hanya berkesan dengan penyusuan secara langsung dan pengepaman yang berkesan.
• Makanan penambah susu seperti pegaga, jantung pisang, lobak putih, oat, minuman horlicks.
• Suplemen herba seperti halba
• Perubatan moden seperti pil Domperidone dan Mortilium dibawah preskripsi doktor
• Penggunaan supplement nursing system (SNS) dimana susu formula dimasukkan dan tiub dilekatkan pada payudara ibu.

supplement nursing system
Supplement Nursing System (SNS)
Nota Luna : Penyusuan Susu Ibu secara eksklusif adalah TIDAK MUSTAHIL walaupun bayi sudah diperkenalkan dengan susu formula. Sumber

Jika mommies ingin mencuba suplemen, saya sarankan anda mengambil set 3M. Apakah kegunaan supplemen-supplemen ini untuk penyusuan?

Ini dia testimoni ibu yang telah berjaya relaktasi dengan set 3m: (klik imej untuk lebih jelas)

Berminat untuk mendapatkan suplemen untuk penyusuan? 

Klik sini untuk order set B (set asas).

Klik sini untuk order set bajet.

Klik sini untuk order set triple M (set lengkap).

Sebarang pertanyaan atau masalah, sila hubungi saya melalui email salsabila_85@yahoo.com atau sms/whatsapp: 013 4774 285 (sue). Setiap pembelian dari saya akan mendapat konsultasi percuma serta jadual pengambilan vitamin yang betul. 

Sertai ahli Shaklee sekarang dan nikmati 15%-20% potongan harga bagi setiap produk Shaklee.